En nazistmarsch är hets mot folkgrupp

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Hansson / AFTONBLADET / 85048

LEDARE

Polisen i Göteborg har gjort bort sig. I går ändrade förvaltningsrätten polismyndighetens beslut att låta nazister marschera inte långt ifrån den judiska synagogan. Istället kommer färdvägen att ändras och kortas.

Det var ett välkommet beslut och förhoppningsvis början på en förändring i rättsväsendets allt för slappa hållning till nazisternas brutala gatuaktivism.

Större hänsyn till ordning och säkerhet

Förvaltningsrättens dom slår fast att Nordiska motståndsrörelsen har rätt att demonstrera men tar större hänsyn än polisen till de problem detta för med sig.

Lösningen är elegant, genom att flytta starten och korta marschvägen undviker förvaltningsrätten att nazistdemonstrationen inkräktar på utrymmet för bokmässans deltagare och kommer för nära synagogan.

Men det grundläggande problemet förblir olöst. Ska nazister verkligen ges möjlighet att marschera, i uniformsliknande kläder och med nazistsymboler på dagar som första maj, förintelsens minnesdag eller som nu - den judiska högtiden jom kippur?

"Toleransens paradox"

Justitieminister Morgan Johansson var exemplariskt tydlig i söndagens Agenda i att de demokratiska partierna behöver vara betydligt tuffare i försvaret av det öppna samhället än de varit hittills.

Stefan Löfven var inne på liknande tankar redan på S-kongressen i april. Han citerade filosofen Karl Poppers resonemang om "toleransens paradox". Om de toleranta accepterar intolerans så kommer de intoleranta till slut att förgöra de toleranta.

När extremister hotar, oavsett vilka extremister, då har demokratin rätt att försvara sig. Annars finns till slut ingen tolerans och inget öppet samhälle.

Vill provocera

Foto: Nürnbergdagarna 1936.

Nazisterna vill provocera, de är skickliga på PR och om inte samhället reagerar snart så kommer hela valrörelsen att kantas av nazistmarscher och bråk.

Många har krävt att polisen ska ingripa. Marscherande nazister med nazistsymboler kan väl rimligen inte vara tillåtet?

Men polischefen i Göteborg Erik Nord har sagt att han inte kan ingripa med mindre än att marschen "ser ut som Nürnbergdagarna ungefär".

Nürnbergdagarna var de gigantiska massmöten Adolf Hitlers höll varje år i Nürnberg. Som mest ska en miljon människor ha deltagit.

Men ligger verkligen ribban där?

Kan behöva förtydligas

Det är faktiskt tveksamt om han har rätt. Lagen borde ge utrymme för en striktare tolkning. Nazisternas symbol, Tyr-runan, användes av både Waffen-SS och Hitlerjugend. Syftet med marschen är att sprida samma rasideologi och antisemitism som i tredje riket.

En nazistmarsch med uniformsliknande kläder, symboler och slagord är därmed i sig självt en form av hets mot folkgrupp. Det är ju poängen.

Men om lagen i sin nuvarande form är otillräcklig behöver politikerna förtydliga den.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.