Mejla

Peter Gustavsson

Moderaterna mäter fusk med dubbla måttstockar

Ska man vara trovärdig måste man vara konsekvent

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elisabeth Svantesson (M) vill att bidrag ska gå till sjuka och behövande – inte till fuskare.
Elisabeth Svantesson (M) vill att bidrag ska gå till sjuka och behövande – inte till fuskare.

LEDARE

”Kriminella använder idag falska adresser för att tillskansa sig bidrag”. Så sade Helena Bouveng (M) i en riksdagsdebatt nyligen.

Men nu har allt fler har börjat ställa sig frågan om Bouveng själv varit uppriktig om sin adress när hon kvitterat ut ersättningar.

Folkbokförd på fel adress

I SVT:s Uppdrag Granskning nyligen visade det sig att Jörgen Hellman (S) var folkbokförd i ett ödehus utan avlopp och toalett. Och Helena Bouveng var folkbokförd hos en släkting i Vetlanda, trots att hon i andra sammanhang uppgett att hon bodde permanent i Värmdö utanför Stockholm.

Medan Jörgen Hellman (S) avgick omedelbart efter avslöjandet, så sitter Helena Bouveng (M) fortfarande kvar.

Det är rimligt att de som representerar väljare i ett län ska kunna ha sin bostad där, och samtidigt täckning för omkostnader när de arbetar i riksdagen. Problemet uppstår när ledamöter begär ut ersättning fast de egentligen bor permanent i Stockholm.

En annan måttstock för sig själv

Under senare år har kontrollerna blivit allt hårdare inom olika ersättningssystem. Inte minst så kan många långtidssjuka vittna om hur svårt det blivit att få ut från den sjukförsäkring man betalat in till under alla år.

Därför sticker det i ögonen när riksdagsledamöterna har olika måttstockar. Ett hårt regelverk för alla andra, och ett mycket mjukare för sig själva.

Aftonbladet avslöjade redan 2019 att riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) fått ut mer än hundratusen kronor på att skriva sig i sin mammas sommarstuga. Bengtzboe lämnade sitt uppdrag och fick nytt jobb som chefsekonom för lobbyorganisationen Skattebetalarnas förening, med täta kopplingar till Moderaterna. Där arbetar han för att motverka ”missbruk av skattepengar på alla nivåer”.

Tar varandra i försvar

När Dagens Arena ställer organisationens vd mot väggen tar han Bengtzboe i försvar och skyller på ett otydligt regelverk. Och när det gäller Bouveng har ordföranden i hennes moderata länsförbund Gottlieb Granberg fortsatt förtroende för henne.

Och vad ska de säga? För Bengtzboe och Bouveng har gjort samma sak som partikollegan Elisabeth Svantesson. Hon plockade ut ersättningar för att vara skriven i sitt fritidshus samtidigt som den övriga familjen var folkbokförd i Stockholm. Själv menade att hon inte gjort något fel.

Svantesson är numera Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson – Ulf Kristerssons högra hand. Med profilfrågan att ”bidrag ska gå till sjuka och behövande – inte till fuskare”.

Det är viktigt att bekämpa fusk och korruption. Men ska man vara trovärdig, behöver man vara minst lika hård när de egna kompisarna fastnar med handen i syltburken.

Av: 

Peter Gustavsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Bidragstrixare ska inte sitta i Sveriges riksdag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppdrag granskning

Elisabeth Svantesson