Du ska inte betala för rikas gräddfil i vården

”Går de privata vårdföretagens ärenden”

Publicerad 2022-05-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialminister Lena Hallengren (S)

En grundläggande princip för vården är behovs- och solidaritetsprincipen. Det betyder att de som behöver vård mest, är de som får den först. Det låter enkelt, men när de med fetast plånböcker får en gräddfil in i vården, är den principen minst sagt hotad. Den här gången är hotet privata sjukförsäkringar. 

I dag har 700 000 personer i Sverige en privat sjukvårdsförsäkring. Köper du dig en sådan kan du med enkelhet få tillgång till öronmärkta tider och gå före i vårdkön. Det här gäller även offentligt finansierad vård.

Läkarförbundet knorrar

Socialminister Lena Hallengren (S) är en av dem som ser ett problem med systemet. Gruppen med privat sjukvårdsförsäkring är generellt sett friskare och mer resursstark än befolkningen i övrigt, säger hon till SVT. 

Nu kommer regeringen med ett nytt lagförslag. Privata vårdgivare ska ingå i ett avtal med regionen som säger att de privata uppdragen inte får gå ut över uppdraget från regionen. Det är ett litet steg mot mer jämlik vård. Men märkligt nog har Sveriges Läkarförbund, SLF knorrat.

Som svar på förslaget säger SLF att de privata sjukvårdsförsäkringarna snarare avlastar offentligt finansierad vård. Senast 2019 lät det helt annorlunda från förbundet, och nu möts de av skarp kritik från läkare och forskare. 
Fanny Nilsson är en av läkarna som undrar vad som hänt i förbundet, vilket fick henne med flera andra kollegor att rikta en känga mot SLF i Läkartidningen.

Läkarförbundet går försäkringsbolagens och de privata vårdföretagens ärenden. De förstår inte vilken utveckling av sjukvårdssystemet de är medlöpare till, säger hon till Aftonbladets ledarsida.

Kliniker med VIP-entré

Laura Björnström är en av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet. Även hon är kritisk när ledarsidan hör av sig.

–Självklart leder det till att patienter går före i kön, det är ju själva syftet med försäkringen. Jag undrar hur förankrat SLF:s ställningstagande är bland dess medlemmar?

Det är kliniker med VIP-entré för försäkringskunder, skriver forskaren John Lapidus som svar till SLF. "Det finns inget offentligt vårdsystem i världen, hur fantastiskt det än är, som kan konkurrera med ett parallellt system som främst vänder sig till de rika, friska, unga och arbetsföra medborgarna", menar Lapidus i Dagens Medicin.

Vården är inte jämlik. Varken i landet i stort, eller mellan olika grupper. Det är en orättvisa som följer människor ned i graven. Men de privata sjukvårdsförsäkringarna är ingen lösning.

Att vi har privata försäkringar hos vårdgivare som finansieras av skattebetalarna betyder bara en sak: Vi är alla med och betalar för att en liten del ska gå före i vårdkön. Att stoppa det systemet borde vara Lena Hallengrens prioritering, oavsett vad Läkarförbundet säger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.