Stefan Löfven - gör inte som Reinfeldt

Arbetslösheten bland unga är ett samhällshot

Publicerad 2020-11-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De senaste veckorna har rapporterna från Arbetsförmedlingen låtit lite mindre dystra. Visst, antalet varslade är på väg mot 110 000, prognosen pekar fortfarande på en halv miljon arbetslösa i början av nästa år och långtidsarbetslösheten fortsätter rakt upp.

Ändå kunde det ha varit värre. Industrin tycks ha klarat sig och de senaste veckornas rapporter har många gånger slagit förväntningarna. Permitterade återvänder till sina arbetsplatser.

Ungefär så har det låtit när Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén har lagt fram sina siffror.

Läge för en lättnadens suck? Inte alls, särskilt inte för landets politiska ledning.

Samma misstag igen

I så fall skulle regeringen och Stefan Löfven nämligen göra om samma misstag som företrädaren, Fredrik Reinfeldt.

Det är drygt åtta år sedan Reinfeldt viftade bort frågan om massarbetslöshet. Det stämde ju inte, inte överallt i alla fall. 2012 talade Reinfeldt om "etniska svenskar mitt i livet".

Statsministerns ord var förstås kod för medelålders vita män i Täby. Där rådde minsann nästan full sysselsättning.

Det blev ett herrans liv. 2012 kunde det fortfarande vara känsligt att peka ut människor som inte räknades som "etniska svenskar mitt i livet".

Människor glöms bort

Ändå, vad Reinfeldt egentligen visade är hur lätt det är för oss alla, också politiker, att undvika att se människor som kanske inte rör sig i samhällets toppskikt. Det kan gälla människor i det producerande Sverige utanför storstäderna, ungdomar som kämpar för att komma in på arbetsmarknaden eller människor med bakgrund i ett annat land.

Precis de människor som måste kunna lita på att politiker ser dem. Och att de tänker handla för att lösa samhällets problem.

Coronakrisen har inte träffat hela samhället på samma sätt. För många har arbetsbördan aldrig varit större. För andra, inte minst i branscher som restauranger och annan service, har jobben helt enkelt försvunnit. Ofta utan att det ens syns i statistiken. Ingen registrerar en timanställning som inte blir av.

Slår hårt mot unga

I förra veckan presenterade SCB nya arbetslöshetssiffror. Som vanligt skiljer de sig lite från Arbetsförmedlingens. Men i grunden visar de precis samma sak. Coronakrisen har slagit särskilt hårt mot unga och mot människor som inte är födda i Sverige.

Det är precis de grupper som ofta fått arbete i servicesektorn. Här borde vi tala om massarbetslöshet. Enligt SVT kan ungdomsarbetslösheten nu vara den högsta på 100 år.

Stefan Löfven får inte göra om Reinfeldts misstag och tro att det är ett problem han kan vifta bort.

Och han borde inte tillåta att det viktigaste verktyget i arbetsmarknadspolitiken, Arbetsförmedlingen, lamslås av en privatisering. Särskilt inte nu.