Föräldrarna bygger en bur av förtryck

16-åring fick utreseförbud – kampen mot tvångsgifte fortsätter

Arkivbild från 2017, flicka med skyddad identitet efter att ha utsatts för hedersförtryck.

Det går knappt att föreställa sig den lättnaden.
När oroskänslan i kroppen länge har varit närvarande. Misstanken om att utlandsresan för att hälsa på släktingarna eller familjens bekanta inte är vad föräldrarna säger. Alla omkring dig håller masken. Viftar undan dina farhågor.

Men rädslan återkommer: tänk om jag inte återvänder från den här resan? Tänk om jag blir bortgift med någon jag inte själv valt?

Tänk om jag blir fast där.

Och så händer något. Din röst blir hörd. Någon tar din oro på allvar, någon undersöker omständigheterna runt din resa, någon drar i bromsen. Dörren öppnas.
I helgen rapporterades om en 16-åring i en mindre ort i Skåne som fått utreseförbud.

– Hon har uppgett att hon varit väldigt rädd för att giftas bort till en kusin i ett annat land, säger rådman Mattias Steen vid förvaltningsrätten i Malmö till SVT.
Socialnämnden i flickans hemkommun agerade.

Den 1:a juli i år infördes möjligheten till utreseförbud, en åtgärd att ta till när det finns risk att en person under 18 år ska skickas utomlands för att giftas bort eller könsstympas. 16-åringen i Skåne var ett av de första fallen där utreseförbud satts in.
– I princip räcker det att man tar barnet ut över Öresundsbron så kan man dömas till upp till två års fängelse, säger Mattias Steen till SVT.
16-åringen befinner sig nu på hemlig ort på ett jourhem. Föräldrarna förnekar att det skulle ha funnits planer på att gifta bort dottern. Utredning pågår.

"Polis, polis", skrek hon till larmoperatören.

Tvångsgifte sker på olika sätt. Ibland är avsikterna dolda in i det sista, ibland inte.
julafton 2015 slog en flicka i Värmland larm från ett flyktingboende i Årjäng. "Polis, polis", skrek hon till larmoperatören. Familjen, som kom från Syrien, hade enligt flickan hotat och hållit henne instängd för att hon motsatt sig att bli bortgift med en nio år äldre man. Avtal hade skrivits på. Flickan omhändertogs av socialen enligt LVU. Föräldrarna dömdes i slutändan till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.
Att med lögner, hot och våld förmå barn eller vuxna in i arrangerade äktenskap är ett fasansfullt övergrepp.

Lättnaden för de som slipper undan är enorm. Samtidigt finns sorgen där, att så brutalt skiljas från sina närmaste. Många barn och unga vuxna har försökt läka relationen till familjer där hederskultur överskuggar allt.
Utreseförbudet är ett verktyg som kan göra skillnad, skärpta straff likaså. Men lika viktigt är att bryta tystnaden. Inte bara som ett desperat larmrop, från en nyanländ flicka som just har lärt sig det svenska ordet för polis.
Utan också genom ett tydligt, envist besked. Det här gäller här:
Varje människa måste få vara fri att välja sitt eget liv.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln