Vi måste tala om Zlatans beteende

Anklagas för vuxenmobbning

Zlatan Ibrahimovic påstås ha ”brutit ner” Rasmus Elm i Olof Lundhs nya bok.


Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare. Men han kan också vara en prövning för sin omgivning. Det har märkts i hans beteende mot media genom åren och det visar sig också i fotbollsjournalisten Olof Lundhs aktuella bok, "Landslaget enligt Lundh" (Bazar Förlag, 2020). I ett kapitel skriver han om hur Zlatan styrde landslaget under Erik Hamréns förbundskaptenstid. Särskilt utsatta för kritik och ren mobbning ska landslagsspelarna Rasmus Elm och Oscar Lewicki ha blivit.
”Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en källa som var med i omklädningsrummet till Olof Lundh.
Sportbladet hade i går en intervju med en anonym landslagsledare som också vittnar om grova övertramp av superstjärnan under många år. "Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla", uppger han.
Det var mobbning, trakasserier och taskiga kommentarer som "Fan, vad ful du är".

Ledarna vågade inte säga ifrån

Fotbollsledaren berättar att varken han själv eller någon annan ledare markerade mot Zlatans beteende. De höll tyst för att de inte vågade annat.
"Det stöds uppifrån också, från högre upp i hierarkin i landslaget. Där hade man heller ingen hjälp. Där är en hierarki på förbundet som gör att folk inte vågar berätta. Hade man tagit upp något hade det inneburit slutet."
Visst låter det bekant? Under Metoo-hösten kom en störtflod med berättelser om övergrepp och trakasserier på alla möjliga arbetsplatser, från Dramaten till butiksgolv, restaurangkök och tidningsredaktioner. Allt var inte av sexuell natur, utan många gånger handlade det om en psykiskt usel arbetsmiljö. Anställda som ansetts extra värdefulla på arbetsplatsen har tillåtits härja fritt i skydd av chefer som sett mellan fingrarna, allt för att skydda – det ofta manliga – "geniet".

Liknar sig vid Michael Jordan

Att fotbollsvärlden inte är fredad från detta är ingen skräll, men det innebär inte att vi inte ska tala om att det är – och var – ett stort problem.
Ingen har gjort så många landslagsmål som Zlatan eller betytt så mycket för ett landslag, men ärligt talat verkar inte alla hans lagkamrater ha mått så bra av att han fått bete sig som han vill. Zlatan själv hyllade Michael Jordan efter Netflix dokumentärserie som visade att världens främste basketspelare agerat på liknande sätt, superstjärnorna möttes i sin insikt om vad som behövs för att bli bäst. Underförstått: "På den här nivån krävs den här stilen. Snälla pojkar får inte kyssa några pokaler".

Frågan är förstås hur de vet det? Är det en naturlag att ett pennalistiskt arbetsklimat ger framgångar? Testade de motsatsen?

DeGeneres tvingades be om ursäkt

När Donald Trump blev påkommen med att tala om att han "tar kvinnor på fittan" bortförklarade han det med att det var "omklädningsrumssnack". I Olof Lundhs bok får vi en inblick i hur giftigt det snacket kan vara, och varför det måste vädras ut. Särskilt för en sport som annars har hög svansföring i frågor kring antirasism och jämställdhet.
Tidigare i år avslöjades att den amerikanska tv-programledaren Ellen DeGeneres behandlade sina anställda och vissa gäster illa. Hennes motto i sin långkörare till talkshow är "Be Kind", men i verkligheten visade hon sig inte alls vara särskilt snäll. När hon i veckan drog igång sin show igen inledde hon med att be om ursäkt för de hon sårat eller gjort besviken.
Något sådant kommer vi sannolikt inte att få höra från Zlatan. Men från de chefer högre upp i Svenska Fotbollsförbundet, som stilla tigande har vetat om hans beteende, vore en ursäkt på sin plats.

Tystnad duger inte längre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.