Ebba Busch skapar osäkerhet om elen

Energipolitiken måste lämna valrörelsens slagord

Danmark storsatsar på vindkraft till havs.

Danmark storsatsar på havsbaserad vindkraft. Fyra nya projekt ska vara färdiga om sex år och tillsammans fördubblar de mängden dansk el från vindkraft till havs.

I Sverige går det sämre. Till alla hinder som lokala veton, militärens motstånd och utdragna tillståndsprocesser reser har det nu tillkommit ett. Tidöavtalet. Medan partiledarna drömde om storsatsningar på kärnkraft under 1600-talsvalven sänkte man också ambitionerna för vindkraften.

Ett av Ebba Buschs första energipolitiska avtryck blev att dra in planen att förbereda elnätet för att ansluta just vindkraftverk till havs.

Större osäkerhet

Ändrade förutsättningar och större osäkerhet. Enligt branschen kan det leda till att investeringar skjuts på framtiden.

Oavsett vad vi tror om kärnkraftens långsiktiga möjligheter att erbjuda billig, säker energi är det dumt. Sverige kommer att behöva massor av fossilfri energi. Vind- och solkraft är det som ligger närmast till hands i dag. Det är inte heller säkert att kärnkraften är den stabila bas för energisystemet som anhängarna påstår.

Kärnkraften brukar beskrivas som planerbar. I bästa fall är det sant, även om stilleståndet i Ringhals talar ett annat språk. Men kärnkraftverk är byggda för att gå för fullt hela tiden.

El när den behövs

Problemet är att konsumtionen av el varken är planerbar eller lika stor hela tiden. Det behövs olika mycket ström vid olika dagar och vid olika tider på dygnet. Också en energimix med kärnkraft kommer att behöva tekniker för att lagra energi och komplement som bioenergi för att skapa flexibilitet.

En studie som nyligen gjorde på initiativ av bland annat branschorganisationen Power Circle kommer till och med fram till att behovet av lagring kan vara ännu större i ett kärnkraftsbaserat system.

Det finns idéer och pågår teknikutveckling. Det finns också färdiga planer för utbyggnad av vindkraft till havs. Det som saknas är en regering som kan lyfta sig över valrörelsens paroller och faktiskt börjar föra en energipolitik så att Sveriges hushåll och företag kan ställa om.

Följ ämnen i artikeln