Moderaterna tänker bluffa fram till valet

Elisabeth Svantesson borde veta bättre

Elisabeth Svantesson.

Moderaten Elisabeth Svantesson tror att en socialdemokratisk regering skulle införa en fastighetsskatt om de fick chansen. Alltså betraktar hon det som "konsumentupplysning" när Moderaterna väljer att påstå just det.

Det finns många, inte minst ledande ekonomer, som förespråkar en skatt på fastigheter. Politiskt är dock idén stendöd. Människor vill inte betala skatt på sina bostäder. Därför finns det inget förslag om fastighetsskatt, och ingen som realistiskt tror att det kommer att komma något.

Spelar ingen roll

För Svantesson spelar det ingen roll. Inte att den socialdemokratiska kongressen röstat ner förslag om just fastighetsskatt eller att Magdalena Andersson och Mikael Damberg kategoriskt har avvisat idén heller.

Hon vet ju vad hon tycker. Och att sossar inte är att lita på.

"Det är sannolikt att en S-ledd regering kommer att återinföra fastighetsskatten eller avskaffa ränteavdraget", säger Svantesson till Svenska Dagbladet.

"Sannolikt"?

Smutskastning

Det är illa redan när oppositionens bästa kort är att smutskasta sina politiska motståndare, inte den egna politiken. Men att hitta på förslag som inte finns och argumentera emot dem är onekligen att sänka nivån en bra bit under vattenlinjen.

I Svenska Dagbladet kallade finansmarknadsminister Max Elger det hela för "desinformation". Det är faktiskt ett väldigt diplomatiskt sätt att uttrycka saken.

Det värsta är att Svantesson inte är någon dumskalle. Hon har en examen i nationalekonomi och under hennes tid som arbetsmarknadsminister vann hon både fack och arbetsgivares respekt.

Även om man var oenig i sak mötte arbetsmarknadens parter en person som visste vad hon talade om.

Kamp mot väderkvarnar

Att just Elisabeth Svantesson nu är den som försvarar Moderaternas kamp mot påhittade väderkvarnar är faktiskt ganska sorgligt.

Ulf Kristersson brukar stolt prata om sitt "regeringsalternativ". Att det alternativet gång på gång har röstats ner av riksdagen har inte riktigt trängt in i den moderata partiledarens verklighetsbild. Men det är kanske inte det värsta.

Att moderaterna tycks välja en kampanj som inriktar sig på att berätta vad man är emot, till exempel den påhittade fastighetsskatten, säger något mer. Vi har ett ledande oppositionsparti som vet vad de ogillar men som har väldigt lite att säga om vad de vill uträtta.

Väljarna förtjänar faktiskt bättre.


Moderaternas Elisabeth Svantesson tycker att det är ”sannolikt” att en socialdemokratisk regering skulle införa fastighetsskatt, trots att det inte finns något sådant förslag.

Är det rimligt att politiker hittar på förslag som inte finns? Och är det vad säger det om den kommande valrörelsen att Moderaterna framför allt vill berätta vad de är emot?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    4 aug 2022

    Klockan har passerat halv och det är dessvärre dags att stänga chatten. Ämnet engagerar, och det är ju bara en dryg månad till valet. Hur som helst villl jag tacka alla som bidragit med åsikter och frågor.

  • Ingvar Persson
    4 aug 2022

    Hej Max.

    Det är klart att den politiska bevakningen skulle kunna vara bättre, och att en ledare inte räcker.

    Men det var Svenska Dagbladet som frågade finansmarknadsministern om Moderaternas kampanj. och det är faktiskt väldigt många som läser vad vi skriver på Aftonbladets ledarsida.

  • 4 aug 2022

    Problemet är inte att Svantesson hittar på saker som S kommer att göra, problemet är att journalistkåren är så otroligt dålig på att ifrågasätta och granska påståenden som dessa.

    Våra politiska företrädare får stå oemotsagda vid varje utspel. Det gynnar i första hand populistiska ledare som Ebba och Jimmie.

    Journalistkåren måste växla upp och inte vara så förbannat oroliga för vad "folk ska tycka om dem".

    En ledare räcker inte, tyvärr är det väldigt många som inte läser dessa.

    Max
  • Ingvar Persson
    4 aug 2022

    Hej Fysiskt arbetande.

    Som jag skrev i svaret till Solveig har jag faktiskt i allmänhet förtroende för svenska politiker. Sedan är det en annan sak att det skulle behövas fler ledande företrädare med erfarenhet från fysiskt arbete, och från andra delar av samhället utanför politiken. Det är ett argument för varför jag tycker att fackens politiska engagemang är viktigt.

  • 4 aug 2022

    Med handen på hjärtat. Har du själv förtroende för våra politiker??? För egen del så allt förtroende borta. För dessa politiker vi har idag?? Har väl aldrig haft ett riktigt arbete. Men dom planerar för oss som slitit ut våra kroppar med fysiskt arbete,tvinga oss att jobba längre.

    Fysiskt arbetande