MP behöver hitta sin ideologiska ryggrad

Kan inte vara både höger och vänster

Per Bolund tog i helgen över stafettpinnen efter Gustaf Fridolin som Miljöpartiets manliga språkrör.

Gustav Fridolin kan egentligen betraktas som en föregångare till Greta Thunberg. Han slog också igenom i offentligheten som rekordung. Språkrör för Grön Ungdom redan som 16-åring och tre år senare invald till riksdagen som Sveriges då yngste riksdagsledamot någonsin.

Vältalig, aktivistisk och med en förmåga att "gå genom rutan". De politiska möjligheterna tycktes oändliga.

Miljöpartiets Lejonkung

Likt Miljöpartiets Simba i "Lejonkungen" blev han utsedd till ett av de två språkrören när tiden var inne, 2011. I lördags var epoken på tronen över. Strålkastarljuset ändrade omedelbart riktning.

Så brutal och osentimental är politiken, likt journalistiken är det ofta som att skriva i sand. Plötsligt är allt utsuddat och livet går vidare.
Under Miljöpartiets kongress i helgen har framför allt en fråga dominerat: rättvisefrågan. Gula västarnas protester i Frankrike mot att arbetarna får betala det högsta priset för klimatomställningen har skakat marken även här.

Effekt av Gula västarna

Kommunpolitikern och prästen Magnus P Wåhlin hade kanske aldrig vågat utmana Fridolins självklara efterträdare, Per Bolund, om inte fördelningsfrågorna vuxit i klimatdebatten. Wåhlins budskap har varit att MP är för dåligt på att förklara att en hållbar utveckling hänger ihop med en social och ekonomisk rättvisa. Det gav honom mer än var tredje röst i språkrörsomröstningen.
Finansmarknadsminister Per Bolund blev till sist ändå vald till Isabella Lövins parhäst. Det är en seger för byråkratiseringen av partiet. Många befarar att det också är en högersväng. Bolund har knappast utmärkt sig i rättvisefrågor, utan snarare för att en gång i tiden ha förespråkat platt skatt. Men i sitt installationstal i går underströk han att den gröna politiken måste ta ett socialt ansvar, det fick också talets största applåd. Maskrosrötter har markerat att de vill att partiet håller sig till vänster.

Bolunds främsta utmaning

För Isabella Löfvin var det självklart att placera Miljöpartiet till vänster på SVT:s höger-vänster-matris under valrörelsen i höstas. Men MP:s starke man i Stockholm, Daniel Helldén, sa i Ekots lördagsintervju sig vara mer bekväm med de borgerliga partierna än med vänstern.
Partiets politiska kompass verkar snurra som en vindflöjel, inte undra på att väljarna flyr. Inför EU-valet om några veckor riskerar MP att förlora mer än en var tredje väljare. Utmaningarna för det krisande partiet är många, men mest akut är att miljöpartisterna hittar sin ideologiska ryggrad.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.