Mejla

Ingvar Persson

Göran Persson har mer rätt än fel om skatten

Den stora krisen finns i kommunerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 3226

LEDARE

Att Göran Persson som bankordförande ogillar Magdalena Anderssons planer på en bankskatt är knappast någon överraskning. Det är inte heller något finansministern behöver bry sig särskilt mycket om. Däremot borde hon lyssna på Persson när det handlar om kommunalskatten.

I politiken är det egentligen god ton att ledare som lämnat är försiktiga med recensioner av sina efterträdare. Just god ton har kanske aldrig varit Göran Perssons starkaste sida. Den tidigare finans- och statsministern brukar vara generös med sina synpunkter på dagens politik. Nu har han alltså uttalat sig om skatterna, och självklart stal kritiken mot bankskatten rubrikerna.

Sex kronors skatteskillnad

Samtidigt pekar Persson faktiskt på ett av de riktigt stora problemen med finansieringen av den svenska välfärden, nämligen skillnaden i kommunalskatt. Det skiljer i dag sex kronor mellan den kommun som har den högsta kommunalskatten, Dorotea, och den kommun som har den lägsta, Österåker.

Det beror inte på att invånarna i Dorotea får en mycket bättre kommunal service. Det beror inte heller på att kommunalpolitikerna i Österåker varit mycket skickligare än politikerna i Dorotea.

Orsaken till att invånarna i Dorotea varje år betalar tiotusentals kronor i högre skatt än invånarna i Österåker är att de bor i en kommun med svårare förutsättningar. Det är inte rimligt.

Människor kan leva med marginella skillnader i kommunalskatt, men inte dagens situation.

Klyftorna kommer att växa

Dessutom riskerar skillnaderna att växa när antalet barn och gamla växer. Redan i dag går en stor del av regionerna och kommunerna med underskott, och de kommande åren kommer att bli tuffa.

Regeringens förslag till ekonomiskt utjämningssystem mellan kommunerna kan lösa något, men långt ifrån allt.

I stället måste staten - precis som Göran Persson föreslår - ta över en större del av ansvaret. Naturligtvis borde det ske i samband med den stora skattereform som finns i januariavtalet, och självklart hade det varit bra om också värnskatten hade varit en del av den uppgörelsen.

Nu lär det inte bli så, eftersom skatten för de rikaste sänks redan i den budget Magdalena Andersson lägger fram i nästa vecka. Utmaningen att skapa ett skattesystem som är rättvist mot hela landet finns dock kvar.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.