Dags att vara ärlig om klimatkrisen, Löfven

Stora gester på FN:s klimatmöte i New York

Stefan Löfven talar på FN:s klimatmöte i New York (arkivbild från FN-möte i fjol).

FN:s klimatmöte i New York är fokus för världens blickar. Mötet ska utmynna i nio spår för hur man ska nå målen i Parisavtalet. Sverige ska leda vägen i spåret som handlar hur man ställer om industrier, och goda svenska exempel finns.
– Sveriges inriktning är max 1,5 graders uppvärmning, sa statsminister Stefan Löfven, på plats i New York, till Sveriges Radio Ekot.

Parallellt intervjuas lastbilsjätten Scanias vd Henrik Henriksson av Dagens industri. Hans ögon öppnades för klimatkrisen när han blev pappa. Det var då insikten om vad som väntar kommande generationer verkligen gick fram. Henriksson kan tänka sig att vara med och finansiera omställningen som skulle möjliggöra ellastbilar på vägarna, men han efterlyser också handlingskraft.

– Det behövs en Marshallplan. Nästan lite ministerstyre också, sa han.

Jämför med krigsekonomi

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell ekonomi på KTH, var inne på ett liknande spår när han i fjol jämförde omställningen med en krigsekonomi. När ekonomi, industri och privatliv snabbt måste anpassas.

– I en krigsekonomi är det inte bara omställningen av produktion som är viktig, det är också hur man hanterar det juridiska systemet, om vi nu ska satsa på vindkraft kan det inte ta fem år för att skaffa bygglov, sa Staffan Laestadius till SVT.

Det skulle kräva politiskt mod, också i att se möjligheterna. Omställningen kommer både kosta jobb och skapa mängder av jobb, och jämlikhetstanken måste hela tiden finnas med i samhällsbygget.
Men det kräver också ärlighet i frågan.

Kinas – och Sveriges – vinstjakt

Hur mycket allvar Stefan Löfven än lägger vid klimatkrisen från talarstolen inför FN, så görs det så att säga med två fingrar korsade bakom ryggen.

Sverige gör mycket som är bra och rätt i klimatfrågan. Vi har exempelvis tagit steg mot att bli föregångare inom fossilfri stålindustri. Sverige ger generöst till klimatfonderna.

Men vi svenskar lever också som om det fanns fyra jordklot. En svensk myndighet stöttar uppbyggnaden av en enorm rysk fossilgasanläggning, mitt i sårbara naturområdet Arktis. Svenska lånegarantin möjliggör projektet.
Vi pekar finger på utsläppsjätten Kina och landets smutsiga industrier, men i svenska hushåll finns gott om varor som producerats billigt i landet.

Kina är bäst i klassen på solceller, men tillåter samtidigt investeringar i hundratals kolkraftverk utomlands. En ny forskningsrapport visar att Kinas vinstjakt kan få världen att rusa mot tregradersstrecket, med alla fasor det innebär för planeten, rapporterar DN.
Men Kina har skrivit på Parisavtalet.

Vi står i den varmaste femårsperioden som uppmätts, med ständigt ökande utsläpp av växthusgaser.
Om omställningen ska göras på riktigt så kommer det att krävas ledare som varken duckar för eller ljuger om frågan.

Politiskt mod – och ärlighet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.