Mejla

Pernilla Ericson

Varje människa måste få vara fri

Josefin Nilsson ville berätta

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Josefin Nilsson, begravningen i Visby domkyrka.
Foto: KARL MELANDER/TT
Josefin Nilsson, begravningen i Visby domkyrka.

LEDARE

“För att det är nödvändigt, och för att bli fri själv.”
Så skrev artisten och skådespelaren Josefin Nilsson om varför hon ville tala om det hon blivit utsatt för, varför hon skrev på en bok.

Josefin Nilsson, den blonda naturkraften i Ainbusk Singers, var till slut redo att berätta. Om hur våldet hon drabbats av brutit ner henne kroppsligen och själsligen. Våld som sargade henne för livet, skador som resulterade i operationer, titanskruvar i ryggen, smärtor som bedövades med morfin. Ett liv på smärtstillande. Posttraumatisk stress som fick henne att tappa håret. Allt för att pojkvännen slog och slog, hotade och hunsade. Än värre blev det när hon försökte lämna. “Din jävla hora.” “Din jävla fitta.”

Hoten fanns sparade

Trots att det bevisligen fanns så många i hennes omgivning som såg – en kollega talar skärrat om en sönderhuggen dörrkarm – fick Josefin Nilsson aldrig rättslig upprättelse. Anmälan rörde misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Hoten på telefonsvararen fanns till och med sparade.

Dom, överklagan, och till slut villkorlig dom.
Josefin Nilsson fick aldrig chansen att berätta, så hennes efterlevande gör det åt henne i Svt-dokumentären “Älska mig för den jag är”.

“Jag är övertygad om att så många har varit med om det här… många, många fler än man tror”, skrev Josefin Nilsson. Hon hade helt rätt.

Måste se varningstecknen

I helgen var det S-kongress. Det talades om satsningar på utbildning, om klimatomställning, om bandet till LO, om svåra kompromisser. Ett budskap stack ut, det handlade om bruten tystnad. Stefan Löfven talade tydligare än någonsin förr om det förtryck som drabbar människor som lever i hederskultur. Om hur samhället på alla nivåer – skolan, polisen, kommunen, socialtjänsten, vården – måste se varningstecknen i tid.

Fadime Sahindal sköts till döds. Josefin Nilssons låga kvävdes långsamt.
Förtryck är ett svartbränt träd med många olika grenar. Hedersvåld är en. Våld i nära relation är en annan.
En människa måste få vara fri. Fri från våld. Fri att välja sitt eget liv. Fri att välja sin kärlek. Fri att blomma ut. Fri att kunna lämna. Fri att höja sin röst.
Våld och förtryck, det hör inte hemma i ett jämställt samhälle. Det gäller alla. Tystnaden är våldets bästa vän.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.