Mejla

Jonna Sima

Mellanårsvalet är ett val om Trump

Demokraterna kan bromsa presidentens framfart

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På tisdag hålls mellanårsval till kongressen i USA.
Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826
På tisdag hålls mellanårsval till kongressen i USA.

På tisdag går USA till val. Det så kallade mellanårsvalet till kongressen hålls alltid två år efter valet om presidentposten och beskrivs ofta som en termometer på hur den sittande presidenten skött landet under sin mandatperiod.

Vilket svar man får på den frågan beror helt på vem man frågar. Donald Trump delar landet och den politiska polariseringen påstås inte ha varit så stor sedan det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.

Affärsmannen Donald Trump har redan hunnit ändra USA:s politiska inriktning och landets roll i världspolitiken från grunden. Med ett infantilt språkbruk kryddat med överdrifter, sexism, rasism och smutskastningar har han eldat på ilskan hos många amerikanska väljare.

Det är en politisk retorik som lett till handling.

Dramatisk ökning av hatbrott

Antalet hatbrott har ökat dramatiskt under Trumps tid som president. De senaste veckorna är inget undantag.
Under sabbatsfirandet förra lördagen sköts elva judar kallblodigt ihjäl i den fullsatta synagogan Tree of Life i Pittsburgh. En 46-årig man med nazistsympatier har gripits för dådet som beskrivs som det värsta attentatet mot judar i USA:s historia.

Samma helg kunde amerikansk polis gripa en 56-årig man för att ha postat 14 potenta rörbomber till bland annat Barack Obama, Joe Biden och finansmannen George Soros.
Den gemensamma nämnaren för bomberna är att de var adresserade till personer som ställt sig kritiska till Donald Trump. I stället för att försöka samla landet efter de omskakande händelserna fortsätter presidenten att attackera medier och utmåla flyktingströmmen från Centralamerika som en hotfull invasion.

Framfarten kan bromsas

Mellanårsvalet kan antingen öka Donald Trumps politiska svängrum – eller bromsa hans framfart.
Antingen får Trumps parti Republikanerna fortsatt majoritet i senaten och representanthuset. Men i prognoserna ser det ut som att Demokraterna kan vinna tillbaka representanthuset.
För Demokraterna skulle en sådan seger innebära en efterlängtad comeback för partiet efter Hillary Clintons förlust för två år sedan. Då drar kampen om presidentvalet 2020 i gång på riktigt. Det är också en kamp om anständighet, mänskliga rättigheter och respekt för demokratin. Det är en strid som omvärlden inte har råd med att Demokraterna förlorar.

• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.