Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mårten

Energifrågan är ingen dokusåpa, Ebba Busch

Sluta vifta med lappar och börja leverera el

Ebba Busch (KD) efter förra veckans partiledardebatt i SVT.

Man kan anklaga Tidöregeringen för mycket, men inte för att sakna teatralisk talang. I förra veckans partiledardebatt lämnade energiminister Ebba Busch plötsligt sin talarstol och gick fram till Magdalena Andersson. I handen hade hon en lapp med sitt telefonnummer på.

Tilltaget var uppenbart förberett. Mitt i ett replikskifte om behovet av en blocköverskridande energiuppgörelse skred Busch till verket. En riktig scen blev det. Precis som i en dokusåpa.

”Jag ses gärna”, sa Busch till Andersson och räckte över lappen.

Går åt skogen

Situationen illustrerar hur Tidöregeringen hittills skött energifrågan. Att spela teater går bra, men att leverera den el som industrier och hushåll behöver går sämre.

Åt skogen till och med, för att tala klarspråk.

Exempelvis har regeringens beslut att snåla med anslutningskostnaderna till stamnätet fått Vattenfall att stoppa sina planer på en stor vindkraftspark till havs i södra Sverige. De 35–50 vindkraftverken var beräknade att producera 2,7 TWh om året, vilket motsvarar elbehovet för drygt 500 000 hem. Nu blir det inte så. Som en följd väntas elpriserna öka för redan pressade hushåll och industrier.

Inte seriöst

Ska Sverige bli fossilfritt måste spelreglerna för elproduktionen vara stabila. Näringsliv och fackföreningsrörelse har med emfas betonat vikten av att energipolitiken förhandlas över blockgränsen.

Magdalena Andersson har länge efterlyst en inbjudan från regeringen till energisamtal. Det är därför som Ebba Buschs stunt i TV-studion är så märklig.

Varför har energiministern inte redan inlett förhandlingar? Att plötsligt, mitt i mandatperioden, vifta med en lapp med sitt telefonnummer på är inte seriöst.

Blir ingen kärnkraft

Busch verkar inte förstå allvaret i situationen. Energiproducenterna vågar inte göra stora investeringar i nya kraftverk om inte politikerna skakar hand. Ryckiga beslut och osäkerhet bromsar just nu processerna både för vindkraftsparker och kärnkraftsreaktorer.

För att komma framåt krävs förhandlingar. Båda sidor måste visa en vilja att ge och ta.

Men det har högern hittills varit oförmögen till. Dels verkar det som att regeringen inte har mandat av Sverigedemokraterna att möta rödgröna krav på förbättrade villkor för vindkraften. Dessutom har ju kärnkraften varit en fråga som Tidöpartierna vunnit väljare på. Att göra upp om energin skulle vara bra för hushåll och industrier, men Tidöpartierna riskerar att förlora en taktiskt gynnsam konfliktfråga.

Det är därför Ebba Busch är mer intresserad av politiskt spel än verkliga framsteg. Det är såklart uselt för Sverige. Energifrågan är ingen dokusåpa.

***

Chatta med Kalle Sundin. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Nu hinner vi inte mer idag. Tack för inläggen och engagemanget!

  • Det mest uppseendeväckande i energidebatten är hur vänsterblocket helt lyckas komma undan ansvaret för den rådande energiobalansen i Sverige och då syftar jag givetvis på den senaste nedstängningen av två välfungerande kärnreaktorer i södra Sverige. Med dem fortfarande i drift så hade elsituationen i södra Sverige varit fortsatt säkrad. Att man nu börjar prata om att bygga nya reaktorer för 300 mrdkr visar bara på hur odugliga våra folkvalda är att hantera elfrågan. Man kan tycka vad man vill om Palme, Erlander, Bohman och de andra legendariska politikerna från förr men de hade iaf en plan.

    aasp

    Det var knappast som att högern stod och ropade efter enorma statliga investeringar i kärnkraft då. Det glöms ofta bort i debatten idag. Att rusta upp Ringhals 1 och 2 hade varit enormt dyrt, de var inte lönsamma längre på de marknadsvillkor som politiken då höll som centralt.

    Kalle Sundin
    21 okt09.34
  • Problemet är att som medlem i EU är vi tvingade att sälja vår billiga fossilfria el till Europa. All el som produceras köps och säljs till den som betalar bäst på EU:s inre marknad. Vi bygger alltså vindkraftverk för att sälja billig el till Tyskland - hur klokt är det?

    Göran

    Det är ett problem som måste lösas. Regeringen måste pressa Tyskland att införa elprisområden. Innan det har skett kan överföringskapaciteten till kontinenten inte byggas ut. Har skrivit om detta nyligen: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/5Ej6me/tyskarna-skrattar-nar-ebba-busch-hojer-elpriserna

    Kalle Sundin
    21 okt09.25
  • Även om vi skulle täcka Sverige med en skog av vindkraftverk så återstår problemet att el inte kan lagras storskaligt. Vad händer om det är 20 minusgrader och vindstilla..?

    Leif

    Vi ska såklart inte täcka Sverige med "skog av vindkraftverk". Men det finns gott om utrymme till det, inte minst till havs.

    När det blåser är billig vindkraft en jättetillgång för Sverige, inte minst för industrin. Framöver kommer vi kunna lagra energin bättre, antingen genom batterier eller omvandling till förnybar vätgas (att använda i industriprocesser), då kommer vi kunna nyttja vindkraften mer planerbart. Tekniken är under utvecklingen. Men det är en bit kvar dit. Därför kommer planerbar kärnkraft fortsatt vara viktigt genom de omställningsdecennier vi befinner oss i.

    Kalle Sundin
    21 okt09.23
  • I dag blåser det och vi har minuspriser som inte ger vinster till vindkraftbolagen

    Ibland blåser det inte och då kan priserna vara skyhöga men då har vi ingen/lite vindkraft.

    Hur kan då mer vindkraft vara ett alternativ?

    Det är inte bara spelreglerna för elproduktion som måste vara stabila, framför allt måste produktionen vara stabil med rätt effekt vid rätt tillfälle.

    andebren

    När det blåser är billig vindkraft en jättetillgång för Sverige, inte minst för industrin. Framöver kommer vi kunna lagra energin bättre, antingen genom batterier eller omvandling till förnybar vätgas (att använda i industriprocesser), då kommer vi kunna nyttja vindkraften mer planerbart. Tekniken är under utvecklingen. Men det är en bit kvar dit. Därför kommer planerbar kärnkraft fortsatt vara viktigt genom de omställningsdecennier vi befinner oss i.

    Kalle Sundin
    21 okt09.20
”Bra Johan”, sa Jimmie Åkesson till sin liberala dörrmatta”Bra Johan”, sa Jimmie Åkesson till sin liberala dörrmatta

Följ ämnen i artikeln