Magdalena Andersson kan "röka ut" gängen

Högern är nog räddare än vad de visar för sin nya motståndare

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven räckte över röda rosor till sin efterträdare. Magdalena Andersson säger som ny ordförande för Socialdemokraterna att hon vill röka ut våldet.

GÖTEBORG. Aviciis "Levels" pumpades när Magdalena Andersson gick upp på kongresscenen för att krönas till Socialdemokraternas elfte partiledare, som andra kvinna på posten.

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, beskrev hur den historiska stunden kändes i både mage och hjärta.
Det var nog många i kongresshallen på Svenska mässan i Göteborg som kände samma sak. 26 partidistrikt har enhälligt nominerat Andersson till ny partiordförande. Hennes mandat från partiet är urstarkt.

Vända på varje sten

Till och med tuffingen Magdalena Andersson lät tagen på rösten, men det är inte förrän på fredag hon ska hålla sitt installationstal. Redan nu fick vi ändå en fingervisning om vart hon "är taggad" att ta partiet vidare.

Hon inledde med slå an grundackordet i varje socialdemokrat genom att tala om frihet, jämlikhet och solidaritet. Partiets nya ordförande vill att vården, skolan och omsorgen ska demokratiseras och att Sverige ska vara en förebild för klimatomställningen i hela världen.

Men mest inskärpte hon det hon tidigare har sagt – att hon vill vända på varenda sten för att bryta segregationen och, som hon uttryckte det, "röka ut" våldet.

Här i Göteborg lever man fortfarande med minnet i närtid av mordet på polisen Andreas Danman i Biskopsgården och de vägspärrar som upprättades i Angered av ett kriminellt nätverk tidigare i år. Men hela landet har fått nog av att det skjuts och sprängs så gott som dagligen.

Stenhård och inge hopp

Det måste bli ett slut på att föräldrar ska behöva begrava sina mördade barn. Den brutala kriminaliteten måste tryckas tillbaka och nyrekryteringen stoppas.

Blir Magdalena Andersson vald till Sveriges första kvinnliga statsminister i nästa vecka behöver hon både visa att hon är stenhård mot kriminaliteten, men också att hon har politiken för hur unga i våra utsatta områden ska kunna känna hopp om framtiden.

Socialdemokraternas styrka har trots allt varit tron på människors förmåga. "Begåvad men fattig, ge honom lika chans", som det stod redan 1948 på en SSU-affisch.

Kan skriva historia

Den 41 partikongressen i Göteborg går under parollen "Vi bygger landet". Det arbetet borde börja i våra förorter, med alltifrån återinvesteringar i samhällsservice, upprustade miljonprogram – till ordentliga skolsatsningar.
Magdalena Andersson kommer nog inte lyckas vända utvecklingen på de tio månader som är kvar fram till nästa val. Men hon måste hinna visa att hon har de mest trovärdiga idéerna.

Ulf Kristerssons högerprojekt har bara hårdare straff som lösning på gängen. Men deras ökade klyftor är totalt kontraproduktiva för att stoppa brottsligheten. Högern är nog räddare än vad de visar för sin nya motståndare.

Lyckas Magdalena Andersson knäcka gängen är det inte bara som landets första kvinnliga statsminister hon kommer att skriva historia.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.