Folk som flyger borde skämmas

Medelhavets sköldpaddor riskerar att dö ut.

Folk som flyger till Medelhavet borde egentligen skämmas.

Varningssignalerna är tillräckligt många. Upp emot hälften av alla växter och djur riskerar att försvinna på grund av klimatförändringarna. Medelhavsregionen är redan utsatt. Över 300 miljoner turister sliter hårt på den känsliga naturen som nu dessutom hotas av uppvärmningen.
Medelhavets kända sköldpaddor riskerar att dö ut. De bygger sina bon i grunda sanddynor, men om sanden blir för varm kan sköldpaddsäggen inte längre klara sig. Dessutom utgör höjningen av själva havsnivån ett direkt hot mot sköldpaddornas parning och reproduktion.

Ta tåget till Grekland

Sköldpaddorna är ju långsamma av naturen. En forskningsrapport som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Climatic Change visar att de arter som har svårt att förflytta sig riskerar att helt enkelt dö ut.
Trots alla varningar har de svenska flygutsläppen ökat med över 70 procent sedan 1990. De står nu för lika stora utsläpp som hela biltrafiken eller motsvarande cirka 1,1 ton utsläpp per person och år. Vi borde ta vårt ansvar, det går faktiskt att ta tåget till både Italien och Grekland.

Borde inte flyga alls

Forskarnas studie visar att 90 procent av groddjuren i Sydvästra Australien riskerar att försvinna. I östra Afrika hotas elefanterna av vattenbrist. En elefant dricker mellan 150-300 liter vatten om dagen och när temperaturen stiger behöver de mindre mat och mer vila. Kommer elefanterna att ta strid för sitt enorma vattenbehov, kommer de att orka? Lemurer, vildhundar och jättepandor. Över hela världen hotas djur och växter och här hemma bråkar vi om en marginell flygskatt. Det är faktiskt futtigt.
I själva verket borde vi inte flyga alls.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.