Det måste straffa sig att utnyttja människor

60 timmars jobb i veckan och en månadslön på 6 500 kronor.

Så var verkligheten för de vietnamesiska kvinnor som betalade dyra pengar för att komma till Sverige och arbeta på stockholmska nagelsalonger.

Fallet uppmärksammades i P1:s program Kaliber, och är bara ett av många som vi fått läsa om i spåren av att reglerna för arbetskraftsinvandring reformerades för sju år sedan.

Nästan varenda tidning, tv-kanal och radiostation har på nyhetsplats kunnat berätta hur bärplockare, tillverkningsarbetare, anställda på restauranger och skogsarbetare lockats till Sverige med löften om arbete men sedan exploaterats.

Vi har läst om slavlönerna, hört om boenden i misär, om skuldsättning och hur en marknad för människohandlare och arbetstillståndsförsäljare vuxit fram.

Det riktigt besvärande är att den förra regeringen och Miljöpartiet - som införde systemet - var så ovilliga att erkänna problemen. De löften om förbättringar som trots allt kommit har ofta varit urvattnade och otillräckliga.

Oseriösa arbetsgivare kan fortfarande utnyttja människor utan risk, så länge de inte ljuger för Migrationsverket. Om de däremot ärligt säger att de betett sig svinigt mot personalen eller struntar i att svara på myndigheternas frågor är det lugnt.

Men från fackföreningsrörelsen har förslag till en mer rättssäker ordning kommit.

Det har till exempel handlat om att de jobberbjudanden som arbetsgivarna ställer ut för att locka människor hit bör göras juridiskt bindande så att man får den lön och de förmåner man lovats.

Den nya regeringen - där MP ingår - har lyssnat.

I en debattartikel i Dagens Nyheter lovar nu justitieminister Morgan Johansson att man tänker utreda hur de papper som skickas till myndigheterna ska göras giltiga i domstol.

Dessutom vill man se om man kan införa hinder för arbetsgivare att försämra villkoren efter att arbetstillståndet är beviljat, hur man kan öka kontrollerna av arbetsgivare och straffa arbetsgivare som inte uppfyller villkoren.

Det är utmärkt.

Regeringen bör också titta på hur man kan ändra lagen så att de villkor, löner och försäkringar migrantarbetare erbjuds minst ska motsvaras av vad som gäller enligt de svenska avtal som gäller för yrket eller branschen.

En förlängning av tiden man har på sig att söka nytt jobb i Sverige och att den som får fast anställning får permanent uppehållstillstånd snabbt bör också övervägas. Så minskar man arbetstagarens beroendeställning gentemot arbetsgivaren.

Sådant skulle inte stänga gränserna eller hindra seriösa arbetsgivare från att rekrytera personal.

Det skulle vara ett sätt att visa ansvar och respekt för människor som jobbar här.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.