Affärsidén är underbemanning

Två undersköterskor ska ta hand om 52 dementa – Attendo gör mångmiljonvinster

På boendet Rösegården i Västerås bor 52 gamla människor, utspridda på sju avdelningar, och alla har olika demensdiagnoser.

På nätterna är det två personer som ska ta hand om de äldre.

Nu har boendet – som drivs av den privata vårdjätten Attendo – fått skarp kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. De boende kan inte få sina behov av hjälp, stöd, trygghet och säkerhet tillgodosedda på nätterna. Dessutom saknar lägenheterna egen toalett och dusch. Alla saknar pentry.

I samma veva får Attendos vårdboende Bantorget i Linköping kritik av Ivo för bristande bemanning nattetid. Här är det två undersköterskor som ska ta hand om 50 äldre.

Hur är det möjligt att Attendo i fjol gjorde 321 miljoner kronor i vinst och samtidigt utsätter våra gamla för sådant här?

– Attendo har generellt en hög kundnöjdhet och jobbar alltid med att förbättra kunder och anhörigas upplevelse.

Så svarar Makan Afshinnejad, presschef på Attendo Skandinavien, när Aftonbladet frågar om det är rimligt att bolaget gör vinster i hundramiljonerklassen men samtidigt underbemannar sina äldreboende.
Upplevelsen ska förbättras, alltså.

Ändå har vi upplevt sådant här förr.

Det är långt ifrån första gången Attendo, eller dess dotterbolag, förekommit i sådana här sammanhang. De har vanvårdat äldre, vägrat betala skatt och uppmanat personal att ljuga för anhöriga om personaltätheten.

– Vi fick i princip bonus för att skära ner, sa en före detta verksamhetschef i Attendos dotterbolag Attendo Individ & Familj när Aftonbladet i våras granskade vinstuttaget ur välfärden.

Samtidigt gör Attendo – och alla andra privata vårdjättar – mångmiljonvinster och belönar sina chefer med svindlande löner och bonusar. Det här hänger ihop.

I den skattefinansierade välfärdssektorn finns det knappast några risker att tala om, och behovet av kapital är ofta mycket begränsat. Det som kostar är framför allt personalen. De kostnaderna täcks av en stadig ström skattemedel, och vill man göra vinst så måste man hålla nere personalkostnaderna rejält.

Det som sticker i ögonen är att det är vi skattebetalare som betalar vinstkalasen. Välfärdbolagen är helt beroende av pengar som en gång var tänkta att gå till just välfärden. De flesta kan förmodligen tänka sig ett bättre användningsområde för skattemiljoner än att ge dem till olika välfärdsdirektörer.

Det som också sticker i ögonen är att regeringen ihop med Centerpartiet och Liberalerna beslutat att freda välfärdsföretag som låter vinstjakt urarta så att vårdtagarnas säkerhet sätts i fara.