Arbetare fick sova i stallet

VEM BÄR ANSVARET? Skogsarbetarna från Kambodja lockades till Medelpad med löfte om lön och jobb men blev lurade. Utnyttjade ropade de på hjälp från svenska arbetsplatser men företagen slipper ta ansvar. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

3 december 2015. Arbetsvillkor

Det skulle bli deras stora livschans. Från Kambodja till Medelpad kom 72 personer för att arbeta i de svenska skogarna. De lockades hit med löften om lön och jobb hos ett svenskt företag. Migrationsverket godkände deras ansökan om arbetstillstånd och allt verkade bra. Men verkligheten blev annorlunda. Sova fick de göra på madrasser i ett häststalls spiltor. De fick inte tillräckligt med mat och många fick inte den utlovade lönen. Facket kallar situa-tionen för slavliknande.

Facket varnade

Kambodjanerna var anställda av en underentreprenör som anlitats av de stora skogsbolagen Holmen skog och Norra skogsägarna. Detta trots att GS-facket som organiserar skogsbranschen varnade både skogsbolagen och Migrationsverket för den ökända underentreprenören.

Tillbaka i Kambodja blev några av arbetarna kallade till ett kontor där företagets representant påstod att några papper på svenska måste skrivas under för att de skulle kunna få statlig lönegaranti. Elva personer skrev under vad som i själva verket var ett skuldebrev till arbetsgivaren. Kambodjanerna som arbetat blev i stället skyldiga tusentals kronor och är helt rättslösa.

Någon annans skuld

Nu har facket bestämt sig för att betala kostnaderna så att personerna från Kambodja kan få sitt fall prövat i tingsrätten.

För de utnyttjade människorna är det här en personlig tragedi. Men den stora politiska frågan är vem som ska bära ansvaret på en arbetsplats. Kedjorna av anlitade underentreprenörer gör att skulden alltid går att lägga på någon annan. Så kan det inte gå till på svensk arbetsmarknad.

Det företag som anlitar underentreprenörer måste också ta ansvar. De seriösa arbetsgivarna borde dessutom vilja bli av med de fifflande företagen som drar skam över hela branschen. Om inte arbetsgivarna går med på att huvudentreprenören ska ta ansvar för hela sin arbetsplats får de politiska partierna göra sitt.

Utnyttjade människor ropar på hjälp från svenska arbetsplatser men företag slipper ta ansvar. Partierna som värnar arbetsrätten borde se att det här är ett problem för hela arbetsmarknaden. Personer som lockas att arbeta sig till ett bättre liv tvingas sova i stall och blir dessutom skuldsatta.

Det ska inte gå att komma undan med det.