Utredningen strör salt i socialdemokratiska sår

Nu måste Ylva Johansson få Annie Lööf att kompromissa

Inför valet lovade Socialdemokraterna att öka tryggheten på arbetsmarknaden

Det är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som beställt Anders Wallners utredning om hur arbetslivet ska göras mer hållbart. Ändå kan de förslag han i dag presenterade vara precis det hon inte ville ha, i alla fall inte just nu.

Den tidigare partisekreteraren för Miljöpartiet säger själv att han försökt väga olika intressen mot varandra. Arbetsgivarnas behov av flexibilitet måste respekteras, men också löntagarnas trygghet och krav på förutsägbarhet.

Uppdelad arbetsmarknad

Bakgrunden till utredningsuppdraget är förstås att arbetsmarknaden blivit allt mer uppdelad. I många branscher är ett fast jobb och en stadig inkomst allt mer ouppnåeliga. Var fjärde arbetarkvinna har i dag en tidsbegränsad anställning.

Wallner kommer med ett antal förslag för att skapa större trygghet. Utredaren menar att möjligheten till kompetensutveckling måste förbättras. Staten måste vara beredd att satsa resurser, också för att den som har en anställning ska kunna gå vidare.

Han föreslår en extra avgift för arbetsgivare som väljer att anställa personal tillfälligt, men dagens anställningsformer blir kvar. Det gäller också den hårt kritiserade allmänna visstidsanställningen.

Det förslag som borde kunna ställa till trassel för Ylva Johansson handlar om det oskick som brukar kallas "hyvling". Kort betyder det att arbetsgivaren drar ner personalens arbetstid (och lön) i stället för att säga upp anställda. Det har bland annat använts som ett sätt att gå runt anställningstryggheten.

Ska kunna tacka nej

Nu föreslår Wallner att de anställda ska få möjlighet att tacka nej till en tjänst med färre timmar, utan att för den skull förlora sin anställningstrygghet eller sin plats i turordningen. Ett modest förslag kan man tycka.

Problemet är bara att just anställningsskyddet och turordningsreglerna ska förändras, i alla fall enligt det 73-punktsprogram som är grunden för regeringens mandat. Här står svart på vitt att undantagen från turordningsreglerna ska bli fler, inte färre, och att det ska bli billigare för arbetsgivare att göra sig av med anställda.

Nu kommer alltså ett utredningsförslag som påminner om att anställningsskyddet bygger på turordningsreglerna, och att de egentligen är löntagarnas enda värn mot godtycke. Urholkas turordningsreglerna lär det bli svårt att tala om ett hållbart arbetsliv för de anställda.

Det borde vara som salt i såren för en socialdemokrati som passerat en av sina egna röda linjer.

Wallner konstaterar som sagt själv att hans förslag inte fullt ut går något intresse till mötes, men att alla å andra sidan fått något. En klassisk utgångspunkt för en kompromiss.

Nu återstår att se om Ylva Johansson kan få Annie Lööf att ta in den poängen.