SD:s familjepolitik leder till otrygghet

SD-ledaren Jimmie Åkesson

I helgen samlas Sverigedemokraterna till valkonferens i Nacka. Bland annat spikas valsedeln inför riksdagsvalet i höst.

Föda barn för nationen

När det kommer till riksdagsgruppen har det varit stökiga dagar för landets tredje största parti. I torsdags blev det känt att riksdagsledamoten Olle Felten rekryterats till Alternativ för Sverige, en utbrytning ur SD. 10 procent av partiets riksdagsgrupp har lämnat partiet under den här mandatperioden.
SD ska också fatta beslut om en valplattform och man lanserade i går ett vallöfte riktat till familjerna. Den kvinna som får sitt första barn ska få 20 000 kronor av staten. Dessutom vill man förändra flerbarnstillägget så att den som föder många barn får mindre pengar.
Det är klart att förslaget är ett spel med den extrema idén om barnafödande i nationens tjänst. Bland europeiska högerextremister är man överens om att det föds för få blonda och blåögda barn, vilket kommer att leda till att andelen blonda och blåögda av befolkningen blir mindre.
Mot detta står så kvinnor med svart hår och bruna ögon som föder många barn. Den gravida muslimska kvinnan är helt central i konspirationsteorin om Europa - att muslimer försöker ta över Europa genom invandring och barnafödande. På Kent Ekeroths blogg fanns länge en hel sektion ägnad ”problematik rörande muslimsk demografi”.

Trygga föräldrar

2010 skrev Ekeroth att "vi behöver rikta ekonomiska incitament för att få den svenska delen av befolkningen att föda barn".
Nu gör alltså Sverigedemokraterna det. Samtidigt lyfter partiet ett verkligt problem för nyblivna föräldrar.
– Man behöver köpa säng, bilbarnstol, det ska vara säkert och tryggt för barnet, en barnvagn, alla de här sakerna man behöver för att barn ska få en skälig levnadsstandard, säger partiets vice partiledare Julia Kronlid till Sveriges Radio.
Barns levnadsstandard påverkas förstås också av vad mamman och pappan har i lön och hur trygga de är på jobbet. Kring sådant har SD också politik.
SD vill bland annat återinföra stupstocken i sjukförsäkringen, i praktiken avskaffa anställningsskyddet för folk anställda i mindre företag, lagstadga om minimilöner och vill, som enda parti, stoppa åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar.
Om Sverigedemokraterna på allvar skulle vilja skapa trygghet för unga familjer så behöver partiet en helt annan arbetsmarknadspolitik.