Mejla

Eva Franchell

Miljöpartiet värvar väljare med knark

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det kan vara ren desperation. Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder kallar till knarkmöte. Om några veckor anordnar han ett seminarium i riksdagen med titeln "Bortom repressiva åtgärder - alternativ för att motverka skador av narkotika."

En av de frågor som ska debatteras är legalisering av cannabis.

Ligger under spärren

Det kan som sagt handla om desperation. Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren i nästan samtliga mätningar. Under mandatperioden har man förlorat alla viktiga symbolfrågor; kolgruvorna, Bromma flygplats, Förbifarten och flyktingpolitiken. Miljöpartiet har malts ner av Socialdemokraterna och nu har de gröna väljarna tröttnat. Till och med de unga vänder ryggen mot det parti som inte längre har något att locka med.
Kanske är det därför Anders Schröder tillåts hålla sitt cannabisseminarium i riksdagen. Miljöpartiets officiella hållning är fortfarande att dagens restriktiva narkotikapolitik ska gälla, men Schröders möte får ändå ses som en testballong.
Om partiledningen ogillat hans seminarium hade han nog fått hålla det i någon annan lokal än riksdagen.

Vill legalisera cannabis

Anders Schröders vill alltså legalisera cannabis och hans argument är många. Narkotikan är ändå så billig, så tillgänglig och konsumtionen har inte gått ner. Han säger att de kriminella gängen blivit våldsammare och menar att när narkotikapolitiken inte fungerar är det lika bra att släppa knarket fritt.

Med den logiken skulle all annan brottslighet - mord, våldtäkter och rattfyllor - också kunna tillåtas eftersom polisen så sällan får fast förövarna.

– Kopplingen mellan grov organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter och narkotikahandeln är ju solklar. Det säger polisen också.
I Ekot menar Anders Schröder att han vill "få bort lite av den våldsspiralen".

Ett skamlöst försök

Han menar alltså på fullt allvar att den organiserade brottsligheten skulle lägga ner sin verksamhet om cannabis blev tillåtet. Sannolikheten är nog snarare att de kriminella gängen skulle gå över till tyngre droger.

Vi behöver inte fler droger i vårt samhälle. Cannabis brukar ofta ställas mot alkohol, men jämförelsen är ointressant. Alkoholen ställer till nog med problem. Cannabis är en beroendeframkallande drog som försämrar hjärnans funktion särskilt hos unga människor och det är framför allt de unga som missbrukar cannabis.
Om Schröders knarkliberala initiativ är ett försök att värva unga väljare är det rent ut sagt skamlöst. Missbruket av cannabis måste bekämpas så att unga liv kan räddas.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotika

Anders Schröder

Narkotikapolitik

Cannabis

Miljöpartiet

Alkohol