Mejla

Daniel Suhonen

Utan Miljöpartiet är vi körda efter valet

Bara en vänsterkoalition kan rädda oss från Mordor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det senaste riksdagsåret har varit allt annat än lugnt. Förra årets riksdagskaos om marknadshyrorna, sedan striden om statsministerposten efter Stefan Löfvens avgång, den hastiga regeringsombildningen när Miljöpartiet lämnade regeringen – som kan visa sig vara århundradets värsta taktiska misstag – och nu kaoset kring Morgan Johansson och nu pensionerna och vårändringsbudgeten. Innan dess ett evinnerligt antal extrabudgetar frammanade av olika riksdagsmajoriteter.

Stabiliteten finns inte där. Det är farligt för demokratin.

Paradoxalt nog har parallellt med detta två egentligen mycket tydliga regeringsalternativ formerats. SD-koalitionen som Ulf Kristersson försöker springa i ledningen för, där även KD och L nu ingår. På den andra sidan Socialdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern formerar sig kring vårändringsbudgeten.

Erkänn enda alternativet

Bägge dessa block är realiteter skapade av att SD skjutit sönder möjligheten att forma tydliga S- eller borgarregeringar med majoritet. Vi går efter valet in i den fjärde mandatperioden där SD sitter i riksdagen.

Med det nya tvåblockssystemets återkomst finns stora möjligheter för inte minst de rödgröna partierna på mitten-vänsterfältet att forma ett attraktivt politiskt alternativ som står på vanliga människors sida. Men det bygger på att man erkänner att man är ett alternativ.

Det står just nu och väger mellan blocken. I den senaste DN/Ipsos-mätningen står klart att Liberalerna med Johan Pehrson ligger över riksdagsspärren och ser ut att kunna komma in.

SD-blocket leder och i och med att Mp är långt under spärren och trenden är negativ, är det just nu fördel höger på upploppet till valrörelsen. Det kommer bli en nagelbitare.
Socialdemokraterna borde inför valet förtydliga att det regeringsalternativ partiet företräder är ett mitten-vänster-alternativ på rödgrön grund.

Kaosåren måste ta slut

För att detta ska kunna förverkligas måste partiet hitta stabila samarbeten med Mp, C och V. Mp måste komma in, annars ser det kört ut. Här behövs liknande initiativ som på högerkanten för att visa att Mp behövs för att det ska bli match.

Sedan måste en mitten-vänster-koalition om den blir större än SD-blocket forma antingen en majoritetsregering eller ett fast budgetsamarbete som gör att regeringen håller hela mandatperioden och får igenom sin budget. Centern kommer behöva trugas, men den senaste budgeten visar att detta kan ske på sätt som inte driver för långt höger.

Kaosåren måste få ett slut. Om Magdalena Andersson vill fortsätta vara statsminister måste hon se till att Mp kommer in och de rödgröna mitten-vänsteralternativ hon förfogar över håller ihop. Annars vinner Mordor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.