Dags att nödbromsa Las-utredningen nu

Som att titta på en bilkrasch i slow motion

Innan det nya coronaviruset slog ut all annan nyhetsrapportering kunde tidningen Arbetet avslöja en del interiörer från den Las-utredning regeringen tillsatte för ett år sedan. Förslaget ska lämnas om en dryg månad.

Arbetets rapportering är som att betrakta en bilkrasch i slow motion. Punkt efter punkt där det hade gått att svänga eller bromsa passerar medan farten på väg mot katastrofen bara ökar. Den overkliga känslan har inte försvunnit trots coronakrisen. Snarare tvärt om.

Utredningen är ett resultat av Januariavtalet. Där står att arbetsgivarnas ska få göra fler undantag från turordningsreglerna och att mindre företags kostnader för att säga upp folk ska minska. Men där står också att allt det ska ske utan att balansen på arbetsmarknaden förändras.

Löfven hoppades nog att det skulle ordna sig

Ingen enkel nöt att knäcka, och det visste Stefan Löfven när han skrev under uppgörelsen. Kanske var det därför som avtalet försågs med ett förbehåll. Om fack och arbetsgivare hittar en egen lösning ska regeringen inte lägga sig i saken.

Fram till för några månader sedan hoppades nog Stefan Löfven att det skulle ordna sig. Från LO fick han rapporter om att förhandlingarna fortsatte, och hans gamla kompisar på IF Metall hävdade att saken i stort sett var klar.
Innan jul rämnade den bilden fullständigt. I dag är det allas krig mot alla i LO.
Som om inte det vore nog, innan fackens och arbetsgivarnas förhandlare ska diskutera anställningstrygghet igen ska LO genomföra en kongress och välja en ny ledning.

Ingenting tyder på att en ny LO-ordförande kommer att vandra ut ur Folkets Hus i Stockholm den 15 juni med ett starkt mandat att förhandla om Las.

Samtidigt berättar alltså Arbetet att utredningen funderar på förslag som i praktriken skulle avskaffa anställningstryggheten för alla som jobbar i företag med mindre än 15 anställda.

Ett oacceptabelt utredningsförslag, ett centerparti som frustar och en fackföreningsrörelse som hotar med krig

Dessutom ska antalet undantag från turordningen när det råder arbetsbrist ökas till 10. Jag arbetar på ett företag och bransch där förhandlingar om att minska personalen har återkommit under ganska lång tid nu. Jag kan försäkra att fler undantag skulle göra fackets möjligheter att försvara sina medlemmar mindre.

I höst kan Stefan Löfven och Eva Nordmark sitta där med ett oacceptabelt utredningsförslag, ett centerparti som frustar av otålighet och en fackföreningsrörelse som hotar med totalt krig. Det kan bara gå illa.

Det är lika bra att dra i bromsen nu. Löfven och Nordmark måste göra klart att om utredningen lägger de förslag Arbetet beskriver kommer den att hamna i papperskorgen. Att genomföra dem skulle strida mot januariavtalets formuleringar om balans, och mot allt en socialdemokratisk regering borde vara.