Mejla

Jonna Sima

Jan Emanuel slösar bort polisernas tid

Vill inte ha registreringsskylt på sitt vrålåk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Emanuel Johansson struntar i att han får böter.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Jan Emanuel Johansson struntar i att han får böter.

LEDARE

I onsdags blev ett vrålåk för flera miljoner kronor stoppat av polisen i centrala Stockholm. Ut klev den excentriske muskelknutten och före detta S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson som kört omkring i en bil utan registreringsskylt, vilket är förbjudet. Varför gjorde du så, frågade Aftonbladets reporter i går.
– För att jag tycker det är fult. Den här bilen har inte tillverkas för att ha registreringsskylt på, säger Jan Emanuel.
Han berättar vidare att han blev stoppad så sent som i förra veckan. Även då fick han böter på 2 500 kronor. Och under intervjuns gång säger han att han är på väg att köpa ännu en bil. Inte heller den vill Jan Emanuel ha någon registreringsskylt på.

Rolls-Royce som heter MONA

Det är så dumt att man baxnar. Men så har den före detta ”Robinson”-vinnaren gjort det till sin grej att provocera med vulgaritet och respektlöshet. För tio år sedan sålde han sin koncern med behandlingshem för över 220 miljoner kronor. Sedan dess har han visat upp sin samling med lyxbostäder och bilar i otaliga intervjuer. Bland annat äger han en Rolls-Royce som han döpt till Mona, efter Mona Sahlin. Det tycker han är kul.
Polisen som tvingas stoppa och bötfälla Jan Emanuel i tid och otid är nog av en annan åsikt. De har liksom en hel del annat som de nog hellre lägger ned sin arbetstid på.

För även om en hel del brottslighet har minskat under coronapandemin har skjutningarna blivit fler. Antalet döda ligger på samma nivå som förra året, men både det totala antalet skjutningar och antalet skadade har ökat. Också ett av de vanligaste brotten – cykelstölder - har ökat i pandemins kölvatten. Där är uppklarningsprocenten hos polisen på strax över noll procent.

Kriminalvården i stabsläge

Många svenskar är djupt oroade över utvecklingen med allt grövre kriminalitet i samhället. För att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige har regeringen lagt nästan två miljarder extra på polisen jämfört med 2019. Och fram till 2024 ska antalet poliser öka med 10 000. Men satsningarna räcker inte.

Under veckan har Kriminalvården gått upp i stabsläge på grund av akut platsbrist på landets häkten och anstalter. Senast i dag gick Åklagarmyndigheten ut och kritiserade regeringen för att de inte har fått några extra pengar i höständringsbudgeten. De varnar nu för att man kan behöva krympa verksamheten och säga upp ett hundratal åklagare om man inte får ökade anslag.

Myndigheten menar att det snarare behövs fler åklagare för att det ska bli effekt av alla straffskärpningar och satsningarna på polisen.
När samhället är under press ska inte mångmiljonärer som Jan Emanuel Johannson stjäla dyrbar arbetstid från polisen på grund av ren arrogans. Väx upp grabben!

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.