Slaktade tidningar – det verkliga hotet

HOT MOT DEMOKRATIN Finns inga lokaltidningar kan varken regionfrågan diskuteras, regionpolitiker granskas eller beslut fattade där avslöjas.

19 aUGUSTI 2016. Mittmedia

Norrland bör kräva självständighet precis som Skottland. Det tyckte Expressens Lotta Gröning, som en svensk opinionjournalistiks motsvarighet till Boris Johnson. Och när regeringens förslag till större regioner diskuteras beskriver hon och många andra det som en avdemokratisering.

Men den allra största demokratifrågan i dag är kanske inte regionindelningen, utan slaktade lokaltidningar.

Två scenarier

Den västsvenska tidningskoncernen Stampens kamp för att överleva fortsätter och nu avslöjar Dagens Nyheter vad som diskuterats på Mittmedias styrelsemöte i juli. Mittmedia driver 28 dagstidningar runt om i Sverige och DN har kunnat visa två scenarion som styrelsen tagit del av. Det mest radikala, ”Alternativ B”, innebär att bara 133 av dagens 555 journalisttjänster finns kvar om två år. Även tidningarnas utgivning påverkas. Morgontidningarna skulle bli gratistidningar som bara kommer ut några få gånger i veckan.

Dagens Nyheter har utifrån Mittmedias scenario beskrivit hur det skulle slå i praktiken. Det är städer som Borlänge, Gävle och Sundsvall som påverkas.

I Gävle skulle exempelvis dagens tre tidningar bli en enda som kommer ut två dagar i veckan, endast sju journalister skulle arbeta kvar.

Hotas ständigt

Mittmedias vd Per Bowallius anklagade DN:s nyhet för att ”sakna substans” och vara en lösryckt del av ett scenario.

– Det har inte fattats några som helst beslut om några strategiska alternativ i Mittmedias styrelse, sa Per Bowallius till Mittmedia.

Nej, ingen hade heller påstått att Mittmedia fattat ett beslut. Och antagligen kommer inte 75 procent av journalisterna få sluta. Men nyheten sätter fingret på nedläggningshotet som lokaltidningar ständigt hotas av. Och det är något som berör många människor. Inte bara de journalister och tryckeriarbetare som kan bli av med jobbet, utan alla som bor på platserna där tidningarna kommer ut.

Det är lokaltidningarna som bevakar kommunfullmäktigedebatter, misshandelsrättegångar och granskar markaffärer. Om städer som Sundsvall eller Gävle enbart har en gratistidning några få dagar i veckan finns ingen plats för den typen av journalistik.

De starka reaktionerna mot DN:s avslöjande handlar inte om att vilja sätta dit Mittmedia, utan en oro för vad som händer om stora delar av Sverige saknar journalistisk bevakning.

Finns inga lokaltidningar kan varken regionfrågan diskuteras, regionpolitiker granskas eller beslut fattade där avslöjas.

Det är ett riktigt hot mot demokratin.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.