Högerpolitik urholkar demokratin i Europa

Strejkrätten i Storbritannien är på väg att stramas åt. Orimliga krav som i praktiken gör det 
omöjligt för brittiska arbetare att strejka lagligt i framtiden. Här är det brandmännen som strejkar tidigare i år.

17 JULI 2015. Strejkrätten

Den mest drastiska förändringen i strejkrätten sedan Margaret Thatchers tid. Så låter reaktionerna mot det nya lagförslaget som Storbritanniens konservativa regering vill driva igenom. I dag kan arbetarna samla en enkel majoritet för att få strejka. Men så ska det alltså inte få vara längre. Nu vill högern ställa krav på att minst hälften av medlemmarna i en fackförening måste ha deltagit i en medlemsomröstning för att strejken ska vara laglig. Man vill också förbjuda strejkvakter och i vissa fall tillåta arbetsgivare anlita strejkbrytare.

Strejkrätten för lärare, läkare, busschaufförer och brandmän kommer att stramas åt ännu hårdare. Dessa grupper måste samla stöd från 40 procent av alla röstberättigade medlemmarna i sina fackförbund för att få strejka.

Orimliga krav som i praktiken gör det i princip omöjligt för brittiska arbetare att strejka lagligt i framtiden.

Tongångarna känns igen

Att offentliganställda tvingas till särskilda regler beror på att högerregeringen anser att dessa yrkesgrupper skapar oordning för allmänheten vid strejk. Så har å andra sidan högern och arbetsgivare alltid sagt. Även i Sverige. Vi känner igen tongångarna från kommunalanställdas strejker här.

Att kunna lägga ner sitt arbete och protestera är det yttersta medlet som arbetare har gentemot arbetsgivare.

Och det är inte bara Storbritannien som vrider tillbaka tiden. Spanien med regeringspartiet Partido Popular i spetsen införde nyligen det som i folkmun kallas för munkavle-lagarna. Sedan första juli i år har åsiktsfriheten, yttrandefriheten och demonstrationsrätten kraftigt inskränkts.

Både i det spanska och brittiska fallet har regeringarnas förslag lanserats i kölvattnet av flera års åtstramningar. Så arbetar alltså högern i Europa. Man tystar och stävjar människors rätt att protestera mot försämringar.

Även i Grekland hotas arbetsrätten. Kraven som EU-länderna ställer på landet kommer att innebära ändringar i kollektivavtal och strejkrätt.

Svenska högern sneglar

I Sverige ska vi inte heller luta oss tillbaka. Här sneglar högern på dessa länder. Allianspartierna har i omgångar föreslagit förändringar kring arbetsrätten och turordningsreglerna. Att slå vakt om fackliga rättigheter är att värna mänskliga rättigheter.

Det handlar om något så enkelt som att inte acceptera vilka skitvillkor som helst.

Följ ämnen i artikeln