Lönestopp räddar inte några jobb

Svenskt Näringsliv borde visa lite respekt

Svenskt Näringsliv har startat höstens försenade avtalsrörelse med ett nollbud. I dag förklarade Mattias Dahl, organisationens vice vd, att det inte är säkert att det kan bli några löneökningar alls. Allt är så osäkert just nu.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson avfärdade det hela som förfäktning.

Han har förstås rätt. Hos Svenskt Näringsliv på Östermalm finns det alltid argument mot att höja lönerna. Hur det än går i ekonomin hävdar direktörerna att pengarna behövs till något annat.

Ändå är det svårt att inte bli oroad av Mattias Dahls utspel. När fack och arbetsgivare i våras beslutade förlänga de gällande avtalen med ett halvår innebar det i praktiken ett stödpaket på många miljarder till företagen från deras anställda. Förväntade lönehöjningar sköts ju på framtiden.

Det är ett exempel på hur Sverige och svenska löntagare har ställt upp för att ge näringslivet en chans att klara krisen, eftersom det ligger i allas intresse.
Frågan är, är ett nollbud näringslivets sätt att tacka för hjälpen?

Det är knappast lönenivåerna som har gjort att anställda i servicesektorn har förlorat sina jobb under våren eller som fått arbetslöshetskön att fyllas på med 130 000 personer. Det är inte kostnaden för de anställda som fått Tillväxtverket att bevilja ersättning för korttidspermittering av drygt 570 000 anställda.

Att låtsas som om ett nollavtal skulle sätta fart på ekonomin, rädda jobben och få exporten att explodera är faktiskt en intellektuell förolämpning. Då hjälper det inte att det handlar om förhandlingstaktik.

Som tur är det inte Mattias Dahl eller Svenskt Näringsliv som förhandlar om lönerna i höst. Det görs i respektive bransch. Däremot ska han och Torbjörn Johansson förhandla om anställningstryggheten. Om det ska lyckas måste man faktiskt visa lite respekt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.