Mejla

Susanna Kierkegaard

Lagen drabbar dem som behöver skydd

Irynas fall är exceptionellt, men hon är inte ensam

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iryna behövde amputera sitt högra ben efter terrordådet på Drottninggatan. Nu ska hon utvisas till Ukraina.
Iryna behövde amputera sitt högra ben efter terrordådet på Drottninggatan. Nu ska hon utvisas till Ukraina.

LEDARE

Iryna överlevde terrordådet på Drottninggatan. Hon blev rammad av den framstormande lastbilen och förlorade sitt ena ben. Nu har det gått två år sedan attacken, Iryna har både hunnit vittna mot den dömde terroristen och fått en benprotes på plats.

Nu ska hon utvisas till Ukraina.

Orolig för vården i Ukraina

Det tillfälliga uppehållstillstånd Iryna fick för att vittna har gått ut. Men hon är orolig att hon inte ska kunna få den vård hon behöver i Ukraina.

Utöver benet berättar Iryna för SVT om de skador hon fått på ryggraden och huvudet, sina problem med panikångest och att hon blir rädd när hon ser stora lastbilar.

– Jag har väldiga fantomsmärtor. Jag känner mitt ben, foten, tårna fast de inte finns. Allt sitter i huvudet. Jag kan gå upp på natten och inte minnas att jag inte har ett ben. Och så ramlar jag ihop på golvet, sa Iryna till Aftonbladet förra året.

Hennes advokat försöker nu hjälpa henne att söka nåd hos regeringen.

Flera sjuka som utvisas

Irynas fall är exceptionellt, men hon är inte ensam. Bara de senaste månaderna har vi kunnat läsa om flera fall av utvisningar av svårt sjuka asylsökande.

Altin, 18, ska utvisas till Serbien trots att hans läkare bedömer att han riskerar att avlida. Han har just genomgått en hjärttransplantation i Lund.

I februari skrev Aftonbladet om 13-åriga Edion som skulle utvisas till Albanien – trots cp-skada, vattenskalle, autism och förlamade ben. Hans familj berättade för tidningen om sin oro.

– I Albanien sa de att operationer var bortslösade pengar eftersom han ändå kommer att dö. Hur kan man säga det till en mamma och pappa som kämpar för sin sons liv? I Sverige fick vi nytt hopp, sa Edions syster Adana, 24.

På ledarsidan har vi tidigare skrivit om Fozieh, 78, som skulle utvisas till Iran – trots att hon var dement, förlamad och epileptiker. Att hon var för sjuk för att kunna flyga skulle enligt Migrationsverket kunna lösas med tågbiljetter.

Lagar går alltid att ändra

Att vi utvisar så sjuka personer från Sverige är moraliskt oförsvarbart. Just därför stannar argumenten för till exempel Irynas utvisning oftast vid att "lagen är sådan". Så är det, i nuläget, men lagar går att ändra.

En bra början vore att ta bort den tillfälliga utlänningslagen, som gjort det svårare att få uppehållstillstånd under särskilt ömmande omständigheter (som till exempel svår sjukdom). En fortsättning skulle kunna vara att utvidga rätten till asyl vid särskilt ömmande omständigheter för att inkludera fler fall.

Sverige ska vara en trygg och välkomnande plats. I Irynas fall är det på sätt och vis för sent, terroristens attack går inte att göra ogjord. Men vi kan inte fortsätta ha en migrationslagstiftning som drabbar människor som behöver skydd.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det känns som att vi indirekt dödar henne”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Attacken i Stockholm

Ukraina

Migrationsverket

Albanien

Terrorism

Migration