Högern gör rätt i att vara rädd för kvinnor

Om bara män fick rösta vore SD största parti

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i vit skjorta. Han slipper dock recensioner  som de Ebba Busch fick för sin klänning i exakt samma färg. Eftersom han är man.

Sverige har än så länge aldrig haft en kvinna som statsminister. Så vad är oddsen för att det skulle ha handlat om kompetens?

Har ingen kvinna någonsin varit kompetent?

Inte en enda?

Debatten om Socialdemokraternas nästa partiordförande spårade naturligtvis ur direkt. Inget annat var att vänta.

Högern, med debattörer som Alice Teodorescu Måwe i spetsen, vädrade snabbt faran.

Till i söndags såg Socialdemokraterna ut att förlora nästa val. Högern har försökt, och lyckats, sätta bilden av Stefan Löven som trött och på väg ut. Frågor som gängbrottslighet och invandring har malt ner Socialdemokraternas regeringsduglighet.

Nu är plötsligt hela den politiska kartan vänd upp och ner. Och naturligtvis förstår Alice Teodorescu Måwe och andra att kraven på "det är dags för en kvinna" inte kommer att tystna till valdagen.

Och det är nog delvis i ljuset av detta som ursinnet från höger över debatten om kön måste förstås. De tycker nämligen att "det är dags för en man".

Som heter Ulf Kristersson.

Sannolikt gör högern och Ulf Kristersson en riktig analys. Det som händer nu förändrar spelplanen i grunden. Han behöver gå till val på att avsätta Sveriges första kvinna som statsminister 2022.

Vad tänker väljarna om det?

Det är trots allt något historiskt med en kvinna som regeringschef. Oavsett vad man tycker i sakfrågan. En ganska trolig valseger för Moderaterna blev plötsligt högst osäker.

Dagens Nyheter publicerade för en dryg vecka sedan en stor genomgång av hur män och kvinnor röstar. Könsgapet växer och fördjupas, och störst är skillnaderna mellan Socialdemokraterna och Jimmie Åkesson.

Utan kvinnlig rösträtt skulle M, KD och SD samla 203 av riksdagens 349 mandat, alltså egen majoritet. Jimmie Åkessons parti skulle bli störst. Om man vänder på det så skulle de rödgröna och Centern samla 212 mandat om inte männen fick rösta. SD är då mindre än Vänsterpartiet.

Så stora skillnader har forskarna aldrig sett tidigare.

Och det handlar inte bara om strukturella förklaringar som arbetsmarknad och utbildning. Kön spelar roll i sig självt.

– En hel del av könsskillnaderna kan man förklara med yrke eller att vi börjar få ett utbildningsgap där kvinnor är högre utbildade än män. Men när vi kontrollerar för det här i våra statistiska modeller så är det inte så att könsskillnaderna försvinner. Det finns något mer som inte kan förklaras bort, säger professor Maria Oskarson vid Valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet till DN.

Att kön spelar roll i politiken är naturligtvis ingenting nytt. Även de partier som brukar påstå att kön inte spelar roll har särskilda kvinnoförbund för att driva politik och nå ut till kvinnliga väljare.

Dessa företräds, föga förvånande, av just kvinnor.

Det är heller inget nytt att kvinnor behandlas sämre än män i offentligheten. Det som möter Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra och Annie Lööf på nätet skulle aldrig ha mött en man.

Och media är inte alltid mycket bättre.

Skildringen av kvinnor, valet av bilder och frågorna de får skiljer sig från männens.
När Borås tidning i våras analyserade partiledardebatten skrev de - på fullt allvar - en lång analys av Ebba Buschs klänning.

"Hennes åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande istället för att ge bilden av en intellektuell kvinna."

I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösta för första gången till riksdagen. Antalet röstberättigade ökade i ett slag från 1,2 miljoner svenskar till 3,2. Men det skulle dröja i 73 år innan könsfördelningen i landets högsta beslutande församling blev någorlunda jämn, enligt SCB:s statistik.

I valet 1991 sjönk andelen kvinnor hastigt till 33 procent. Som svar införde flera partier så kallade "varvade" valsedlar där varannan plats veks åt män respektive kvinnor. I spetsen gick Ingvar Carlsson och Mona Sahlin.

Jag var på den tiden aktiv i en socialdemokratisk förening i Göteborg och minns tydligt ilskan bland de män som var tvungna att kliva åt sidan. Männen hade ju alltid suttit där - de var ju kompetenta.

Denna princip har Socialdemokraterna nu tillämpat i varje val på varje nivå sedan 27 år. Utom i den högsta ledningen.

Naturligtvis blir det ett mycket stort trovärdighetsproblem för partiet med ännu en man i raden som partiledare.

Det socialdemokratiska kvinnoförbundet uttrycker saken lite ironiskt som att "Vi kräver inte en kvinna som S-ledare – men dags att sluta kvotera in män".
Och argumenten idag är i grunden inte annorlunda än den debatt Ingvar Carlsson och Mona Sahlin fick ta med sitt eget parti 1994.

I en demokrati måste både kvinnors och mäns erfarenheter spela roll, både kvinnors och mäns kompetens tas till vara och både kvinnor och män ha samma makt.

Det Socialdemokraterna behöver fundera på nu är om man tänker leva som man lär. Svaret borde vara enkelt.

Magdalena Andersson är landets näst tyngsta politiker, ingen ifrågasätter hennes kompetens.

Men som min kollega Jonna Sima skrev i veckan: "Frågan är inte om Magdalena Andersson ska utses bara för att hon är kvinna. Frågan är om hon ska bli omsprungen av en mindre kvalificerad man, just eftersom hon är kvinna."

Att kompetenta kvinnor blir åsidosatta till förmån för manliga medelmåttor är ju inte direkt något nytt fenomen. Och tro inget annat – många känner sig kallade.

Redan i höst kan det högsta politiska glastaket i Sverige vara krossat, det är i sanning historiskt. Sedan är det sönder. Moderaterna kan absolut säga att kön inte spelar roll, men någon starkare symbol för jämställdheten finns nog knappast.
Och vem vet, kanske kommer en dag när även Moderaterna leds av en kvinna i ett val. Personligen tror jag bara det ligger en valförlust bort.

Högern vill, som Tage Danielsson uttryckte saken, egentligen inte vrida klockan tillbaka. De vill bara helst att den ska få gå några minuter efter.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar söndag 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

  • Anders Lindberg
    29 aug 2021

    Tack för dagens chatt ☀️

  • 29 aug 2021

    Minns du filmen ”Goodbye Mr Chance” med Peter Sellers ? En trädgårdsmästare som blev premiärminister genom att mumla luddiga svar på alla frågor ( men det gällde för växter) Där har du Löfven i 10 år. Lycka till att få en kompetentare person denna gång !

    Björn Gottsta

    Jag tror en av Löfvens viktigaste tillgångar är att han har varit underskattad av högern.

    Trots att han beskrivits som helt kass har han vunnit över högern i sju års tid trots att det finns högermajoritet i riksdagen.

    Så om Löfven är inkompetent, hur ska man då beskriva hans motståndare?

    Anders Lindberg
  • 29 aug 2021

    Vad är takhöjden på en oberoende tidnings redaktion, såsom Aftonbladet? Har ni en alldeles egen tankesmedja som dikterar vad som får debatteras och därmed publiceras på ledarkontoret?

    Stellan Ferngren

    Yttest så bestämmer jag vad som står på ledarsidan, det ligger birollen som politisk chefredaktör.

    Men självklart finns ju en stor frihet och vi har ju flera oberoende krönikörer som breddar debatten åt lite olika håll. Alla är inte Socialdemokrater heller.

    I poddar och debatter vi har är ju bredden ganska stor i vilka som deltar.

    Så jag skulle säga att takhöjden är ganska hög.

    Anders Lindberg
  • 29 aug 2021

    Jag lyssnade på din intervju av Jonas Sjöstedt och Jessica Nordh i din podcast. Intressant att få höra. Att S gör ett partiledarbyte känns väl nästan nödvändigt för lirka upp låsningar mellan partierna som kan betraktas som anständiga partier?

    Ser du Nooshi Dadgostar som en alltför stort hot mot S om det inte skulle bli en kvinna den här gången?

    P- T

    Jonas Sjöstedt tog sig verkligen tid att prata igenom situationen

    när jag intervjuade honom

    , det var intressant tycker jag också.

    Om valet av Nooshi Dadgostar påverkar?

    Ja delvis gör det nog det. Fast mer kring personkemi än kön tänker jag.

    V har ju historiskt goda erfarenheter av Magdalena Andersson, som ju Sjöstedt även sa i podden.

    Det kan bli viktigt, absolut.

    Anders Lindberg
  • 29 aug 2021

    Det är farligt att dela in kvinnor och män för sej.

    Vi behöver mer kvinnor i politikern.

    Eva

    Ja, det behövs. Och även på den yttersta makten.

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.