Vinstlobbyn ser ner på människors oro

Publicerad 2017-02-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tilliten till välfärdssamhället står på spel. Dags att ta människors på allvar.

Det politiska samtalet framhäver gång på gång vikten av att ”ta människors oro på allvar”, men budskapet verkar inte sjunka in när det kommer till frågan om vinster i välfärden.
Mätningar visar att 80 procent av befolkningen vill se vinstbegränsningar – de litar inte på att välfärden främst finns till för dem och inte för riskkapitalister. Ytterst är det själva tilliten till välfärdssamhället som står på spel. Men det verkar både näringslivstoppen och den borgerliga oppositionen strunta i.

Svenskt Näringsliv skyr inga medel

Efter onsdagens Aktuelltsändning är det uppenbart att Svenskt Näringsliv inte skyr några medel i sin iver att bevara vinstuttagen. VD:n Carola Lemne ställde sig framför tittarna och ljög – dessutom fortsatte hon även efter det att hon blivit påkommen. Den räknesnurra som Svenskt Näringsliv konstruerat för att välfärdsföretagare själva ska kunna testa hur Ilmar Reepalus utredningsförslag skulle påverka dem visade sig vara riggad. Det mest generande var att Lemne tidigare i samma inslag anklagat Reepalu för att använda sig av ”alternativ fakta”.
De borgerliga partierna har också avvisat väljarnas välfärdsrädslor. I stället för att lyssna på skattebetalarna så har taktiken varit att försöka överrösta. ”Det är ren och skär fondsocialism”, protesterade Annie Lööf när vinstbegränsningar diskuterades i höstas. Jan Björklund har i sin tur avfärdat frågan som en ”pseudodebatt”.

Inte intresserade

Även i de remissvar som skickats in från välfärdsbolagen själva märks ett stort ointresse inför vad elever, föräldrar, äldre och patienter har att säga. Friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan beskriver lärartäthet – en faktor som forskning och lärarfack menar har stor positiv effekt för yngre och resurssvaga elever – som en ”statistisk villfarelse”.

Vinstintresset skapar otrygghet och raserar tillit, så kan det inte fortsätta – det måste fasas ut. Att ha skolan som utgångspunkt är angeläget med tanke på dess särskilda utsatthet. Lagen säger att alla barn ska gå i skolan – så fungerar inte en marknad som andra. Sverige är det enda landet i världen som inte förstått det.

Skyddar aktieägare

En ordning där neddragningar i lärarpersonalen blir ett sätt att göra vinst är inte rimlig. När betygsättningen är både myndighetsutövning och skolornas konkurrensmedel skapas skadliga incitament som hotar rättvisan. Systemets risker kan inte lämpas över på eleverna för att skydda aktieägare.

När föräldrar oroar sig för att deras skattepengar går till privata vinster i stället för till sina barns undervisning så är det alla seriösa aktörers plikt att lyssna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.