Sverigedemokrater i fullt krig om Ekeroth

Knuffade bort "inkvoterade" kvinnan från Dalarna

Sverigedemokraten Kent Ekeroth gör come back, som oppositionsråd i region Dalarna.

Den riksdag som öppnat idag kommer inte att likna någon tidigare. Sverigedemokraterna bildar den näst största partigruppen och ledamöterna från partiet kommer att leda en stor del av riksdagens arbete. Fram till för några år sedan var det en omöjlig tanke.

Sverigedemokrater sågs inte bara som extremister. De betraktades dessutom, ofta på goda grunder, som både oborstade och oerfarna.

"En skandalfabrik utan like" sa Ebba Busch 2017.

Tvätta bort stämpeln

Nu vill partiledningen tvätta bort den stämpeln. Riksdagsgruppens ledare, Henrik Vinge, har tvingat riksdagsledamöterna att skriva prov för att visa att de förstår sitt uppdrag. Partiets tjänstemän har satts i skolbänken för att lära sig hur det politiska systemet fungerar.

Det är konstigt att ingen kommit på att prata om Nya Sverigedemokraterna.

Å andra sidan fick bilden av ett parti bland andra sig en smäll redan i gårdagens val av talman. Många blev nog överraskade över att landet fått en andre vice talman som inte tror att människan härstammar från aporna.

Värre ute i landet

Än värre är det ute i landet. I Dalarna har ledningen för den lokala partiorganisationen bestämt sig för att ringa in förstärkning. Till posten som oppositionsråd i regionen har man rekryterat Kent Ekeroth, känd från järnrörsfilmen och krogslagsmål.

Fram tills han 2018 petades bort av partiledningen och flyttade till Ungern var han en av Sverigedemokraternas mest uppmärksammade politiker.
Ekeroth själv medger att han aldrig sysslat med sjukvårdspolitik, men ser ändå fram emot uppdraget.

Han ska ha tillbringat en del tid i Rättvik. Tydligen tänker Ekeroth nu skriva sig där.

Är inte vald

Problemet är att han aldrig stått på någon valsedel i Dalarnas regionval. Experterna är oense om det är lagligt att tillsätta ett oppositionsråd som inte är vald eller ens var valbar när väljarna röstade.

Problemet är också att andra lokala sverigedemokrater känner sig överkörda. Andranamnet på listan, Aleksandra Børgsen har hoppat av i protest. Hon hade gärna tagit uppdraget, och ersättningen på runt 50 000 kronor i månaden, för egen del.

"Hon är ju tandhygienist" invänder Sverigedemokraternas gruppledare i Borlänge, Kent Forschner-Hell, i Falu-Kuriren.

Drag i debatten

Det blir nu partiets toppnamn Per Ola Ahlström, snickare, som tillsammans med Ekeroth ska se till att det blir drag i debatten i Dalarnas regionfullmäktige.

Børgsen får göra något annat. "Hon är bara kvoterad" förklarar Forschner-Hell.

Det borde Sverigedemokraterna kanske ha berättat för väljarna innan de la sina röster.

Jimmie Åkesson och Henrik Vinge får ursäkta. Det hjälper inte att riksdagsledamöterna har klarat sin tenta. Bråk och elakheter som de i Dalarna visar att Sverigedemokraterna aldrig blir ett parti bland alla andra.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.