Ebba Busch har vaskat löften som champagne

Släckta gatulampor är kvinnohat

Publicerad 2022-11-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Människa som promenerar i en park.

Ingen har nog kunnat missa att vi har brist på el i Sverige. Kriget i Ukraina har blottat Sveriges dåliga energipolitik. Men det som göms i snö kommer alltid upp i tö.

Energidebatten har dominerats av frågan om hur elstödet ska utformas. Visserligen är det en rimlig fråga med tanke på de höga elpriserna.

Ebba Busch har tidigare hängt mycket på Stureplan. Det märks av i hennes politik. Hon vaskar vallöften som om det vore champagne. Det senaste vallöftet som hon vaskade var införandet av ett elprisstöd innan den 1 november.

Att vaska champagne är visserligen groteskt, men att vaska vallöften måste ändå vara snäppet värre.

En plan för när elprisstödet ska träda i kraft har energi- och näringsminister Ebba Busch fortfarande inte kunnat svara på.

På ett sätt är det lite synd om kommunerna. Andras misslyckanden gör att de måste skära ner på kostnader och el.

Diverse investeringar i elnät och elproduktion behöver skyndsamt göras. Investeringar av det här slaget tar dock tid.
Under tiden vi väntar kan inte människors trygghet sättas på spel. Gatubelysning är en viktig del av ett fungerande samhälle. Speciellt i ett mörkt land som Sverige faktiskt är om vintrarna.

De första reglerna om gatubelysning kom till på mitten av 1700-talet. Kungen bestämde då att varje fastighetsägare skyldig att sätta upp lampor vid sitt hus. Innan dess undvek man att röra sig ute på gatorna i mörkret.

Att vissa kommuner nu väljer att släcka ner två av tre gatulampor drar oss tillbaka till en stadsmiljö likt den på 1700-talet.

Forskning är tydlig med att gatubelysning bidrar till ökad trygghet. Korrelationen mellan ökat våld och sämre gatubelysning talar ett tydligt språk.

Risken är stor att förekomsten av våldtäkter, droghandel och misshandel ökar avsevärt. Som kvinna ser du dig redan över axeln så fort det blir mörkt. Du kramar om nyckeln och överfallslarmet hårt i handen samtidigt som du småspringer hem från hållplatsen.

Uppenbarligen har vi redan problem med trygghet och vissa grupper är mer utsatta än andra. Det är hög tid att kommunerna tänker igenom det här ett varv till och tar sitt förnuft till fånga.

Följ ämnen i artikeln