Pappa hann inte få något vaccin

Regeringen sviker pandemins hjältar

En patient tas om hand i Storbritannien under pandemin.

Efter en lång brittsommar, har de första snöflingorna börjat falla.

Under de senaste åren har vintern brukat följas av nya restriktioner. Arrangemang har ställts in, restauranger stängt tidigare och människor uppmanats att jobba hemifrån. Allt för att minska smittspridningen.

Det där känns redan ganska avlägset. De sista coronarestriktionerna slopades den nionde februari i år. Den tjugofjärde rullade de ryska stridsvagnarna in i Ukraina.

Vi fick två veckors semester mellan kriserna.

Pandemin var desto mer påtaglig våren 2020. En aprilkväll stod jag likt en rymdman med mask och visir, förkläde och handskar framför min pappas sjuksäng.

Viruset hade letat sig in på äldreboendet. Pappa hade snabbt blivit sämre, och nu hade han svårt att andas.

Runt omkring oss fanns pandemins hjältar. De som inte kunde jobba hemifrån. Och inte heller kunde räkna med att skyddas från att själva bli sjuka, eller sprida smittan vidare.

En aprilkväll stod jag likt en rymdman med mask och visir, förkläde och handskar framför min pappas sjuksäng

Det var många som applåderade välfärdsarbetarna den där våren. Politiker beklagade den usla beredskapen, och lovade att villkoren skulle bli bättre.

Men trots att väljarna tycker sjukvården är viktigast, så var det märkligt tyst om den i valrörelsen. Och i regeringens budgetförslag kom kallduschen.

Statsbidragen till kommuner och regioner höjs med 6 miljarder. Men det räcker inte på långa vägar för att klara inflationen. Enligt SKR behöver anslagen höjas med minst 20 miljarder för att behålla samma nivå som tidigare.

“Det är ett hån mot alla som arbetar inom välfärden. Som vanligt förväntar sig politikerna att medlemmarna i Kommunal ska lösa underfinansieringen genom att springa fortare”, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

När kommuner och regioner skär ner blir konsekvenserna minskad personaltäthet, sämre patientsäkerhet och dålig löneutveckling. Många söker sig bort från vård och omsorg och till andra yrken. Trots att välfärden är något av det viktigaste vi har.

Sverige har en ny minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), som säger att “Ett land som inte kan hantera sin elförsörjning, betalsystem, vatten och livsmedelsförsörjning, sjukvård m.m. kommer ha uppenbara problem att klara en antagonist”.

Det är naturligtvis alldeles riktigt. Och därför är det märkligt att regeringen finansierar försvarsutgifterna genom att svälta ut sjukvården.

Min pappa och tiotusentals andra svenskar hann aldrig få något vaccin, och fick aldrig uppleva dagen då pandemin lättat.

Det blir nog inga nya covidrestriktioner den här vintern. Risken är desto större för nedskärningar inom äldreomsorg och sjukvård för att få budgetarna att gå ihop.

Det var Ulf Kristerssons tack till pandemins hjältar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.