Säpo: "Säkerhet är ett grupparbete"

Höjd Beredskap. Främmande makt vill polarisera och destabilisera under Coronakrisen

Uppdaterad 2020-06-06 | Publicerad 2020-06-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Linda Escar och Kennet Alexandersson, Säpo, intervjuas av Anders Lindberg och Johan Wiktorin.

Hur ser egentligen hoten mot Sverige ut?

Höjd Beredskap åkte till Säkerhetspolisens högkvarter i Solna för att prata med Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskydd och Kennet Alexandersson, senior analytiker för kontraspionage.

För att kanske hitta några svar.

När Säkerhetspolisen presenterade sin årsbok i slutet av mars var det övergripande temat ”Hotet från i går är verklighet i dag”.

Det blev nog sannare än någon kunnat förutse. Sedan dess har Coronakrisen ritat om kartan och blottat vårt samhälles styrkor och svagheter.

– När det sker stora samhällsförändringar eller kriser eller stora skeenden då kan man ofta se hur statliga aktörer är där och försöka påverka, eller påverka framför allt bilden av skeenden, säger Kennet Alexandersson

– Vi vet att ett samhälle blir mycket mer mottagligt för polarisering och påverkansoperationer och liknande försök att destabilisera i tider av kriser och oro som ju pandemin har skapat, säger Linda Escar.

– Främmande makt försöker ju hela tiden hitta ingångar in i länder, eller befolkningsgrupper eller målgrupper, säger Kennet Alexandersson.

Hur ser Säkerhetspolisen på vilka aktörer det är som hotar Sverige och hur ska vi skydda oss i en tid av ökande polarisering och globalisering?

Coronakrisen har tvångsdigitaliserat delar av samhället som tidigare var ganska analoga. Det skapar nya säkerhetshål och risker som varken företag eller myndigheter funderat över tidigare.

Vad är verkligt skyddsvärt i dag?

– Vi brukar peka ut telekomsektorn, transport och elförsörjning som är väldigt betydelsefulla för Sveriges säkerhet. Det finns ju skyddsvärden i Sverige som det potentiellt skulle ta oerhört lång tid och vara väldigt kostsamma att återställa, eller omöjliga, säger Linda Escar.

Samtidigt som sårbarheterna har ökat så gick mycket av säkerhetsarbetet i stå efter kalla kriget. De svagaste länkarna i kedjan är i dag på tok för svaga. Och arbetet för att förbättra situationen måste bedrivas av ett flertal myndigheter men även till stor del i det privata näringslivet.

För en sak kan vi vara helt säkra på - när vi har dragit ner på vår vaksamhet har aktörer som Kina och Ryssland bara ökat sina insatser.

– Säkerhet är ett grupparbete, säger Kennet Alexandersson.

Intervjun med Linda Escar och Kennet Alexandersson kommenterades av vår Coronapanel utspridd över landet i form av Amanda Wollstad, Patrik Oksanen och Annika Nordgren Christensen.