Mejla

Ingvar Persson

Sänkt skatt betalar inte sjuksängarna

Magdalena Andersson måste fortsätta tjata

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JERKER IVARSSON

Man kan tycka att finansminister Magdalena Andersson bara säger det uppenbara när konstaterar att det inte blir några stora skattesänkningar de närmaste åren. Tvärt om, skatterna kan behöva höjas för att försvara välfärden.

Alla kan ju läsa kurvorna över hur antalet barn och – framför allt – äldre kommer att öka de närmaste åren och alla borde inse vad det betyder för vården och omsorgen. Numer har ju till och med Moderaterna i Danderyd förstått att sänkta skatter varken betalar personalens löner eller sängarna på äldreboendet.

Levererar politisk dynamit

Ändå är det politisk dynamit finansministern levererar. Särskilt som hon inte hymlar med att de skattesänkningar som ligger i januariavtalet har alldeles fel fördelningsprofil. De kommer att öka klyftorna, inte minska dem.

Senast Magdalena Andersson vågade sig på att säga något liknande gick centerledaren Annie Lööf i taket och beskrev januariavtalets formulering om minskade ekonomiska klyftor som en "bisats".

Situationen i dag är betydligt känsligare. Arbetet inför höstens budget har redan börjat.

Inte bara retorik

Det är möjligt att centerpartister och liberaler uppfattar finansministerns verklighetsbeskrivning som ett förhandlingsutspel eller som ett sätt att retoriskt skilja den socialdemokratiska politiken från den regeringen tvingas föra. Det skulle nog vara ganska dumt.

Den kommande mandatperioden kommer inte att bedömas utifrån enstaka generaldirektörers öden eller utifrån vem som blir EU-kommissionär. Den kommer att bedömas utifrån hur regeringen förmår försvara välfärden och utifrån vad som händer med klyftan mellan fattiga och rika, kvinnor och män och mellan landsbygd och städer.

Allt det där hänger dessutom samman. Magdalena Andersson får fortsätta att säga det tills det går in i skallen på centerpartisten Emil Källström och liberalen Johan Pehrson.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.