Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Inte läge för politiker att smyga igenom skit

Styrelsen i Helsingborg måste avgå omedelbart

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I coronasmittans spår är det lätt att andra nyheter försvinner. Som hot mot yttrandefrihet, meddelarfrihet och demokratin.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
I coronasmittans spår är det lätt att andra nyheter försvinner. Som hot mot yttrandefrihet, meddelarfrihet och demokratin.

I kristider är alla medborgares blickar riktade mot krisen. Men för den sakens skull ska inte politiker och makthavare med grumliga agendor tro att de går säkra. Därför blir det också än viktigare att journalister har ögon på mer än coronaviruset.

Just för Helsinborgs dagblad blev det sistnämnda enkelt när skiten bokstavligen landade i deras knä här om dagen. Den politiskt tillsatta styrelsen i energibolaget Öresundskraft har nämligen skickat ett brev till chefredaktören. I brevet ber man tidningen att förstöra allt material man kommit över i samband med folkomröstningen om Öresundskrafts eventuella privatisering i januari. Man ber HD att inte publicera ett ord till. Hela styrelsen ska stå bakom brevet.

Kommunistdiktatur eller dumhet

Det kan bara finnas två förklaringar bakom: Antingen vill styrelsen aktivt begränsa yttrandefriheten och journalistiken eller så är man för dum för att förstå att det är vad brevet innebär. Om det förstnämnda gäller sällar sig Öresundskraft till samma klubb som den kinesiska ambassaden. Därifrån har ambassadören i egen hög person hotat och pressat svenska journalister. Sådant ser illa ut i en demokrati, även för ett kommunalt bolag.

Om man däremot bara varit dum så är det illa nog. Sverige går både igenom den största krisen och den mest populistiska tiden i mannaminne. Vi har helt enkelt inte råd med feltramp som gör att den fria journalistiken hotas. Styrelsen uppger i HD att de dessutom vill hitta HD:s källa, eller den som "läckan".

Det kan vara ett riktigt lagbrott. Meddelarfriheten som gör att anställda i offentligheten kan ge journalister i princip vilken information de vill är A och O i en demokrati. Det garanterar att väljare alls kan veta vem man ska rösta och lita på. Utan meddelarfriheten hade vi haft en korruption utan dess like i det här landet. En kommunal styrelse som inte förstår det är inte en styrelse man vill ha.

Därför borde den också avgå. Självmant, omedelbart och i sin helhet.

Reporter: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad: