Wold har rätt – Klarna är som onda små ålar

Lagstifta om krav på bank-id för köp på nätet

Professor Agnes Wold har utsatts för bedrägeri via Klarnas betaltjänster.

När professor Agnes Wold twittrar brukar många haja till. Under pandemin har hon varit en pålitlig röst i en osäker tid. Nu är hon förbannad, men inte på något som har med coronahanteringen att göra – utan på Klarna.

Det är hon inte ensam om. Otaliga kunder har dragit på sig skulder och förseningsavgifter på grund av betalningstjänsten, vars affärsidé är att man ska köpa nu och betala senare.
– Det löser sig aldrig med Klarna, de är som små onda ålar, säger Agnes Wold till Aftonbladet.

Någon har lyckats få tag i hennes mobil- och personnummer och därmed kunnat handla på faktura via Klarna.

När hon upptäckte stölden och vände sig till Klarnas kundtjänst var det som att mötas av en vägg.

Tusentals id-kapningar

Wold fick beskedet att det var hon som var tvungen att lösa problemet. Dels uppmanades hon att göra en polisanmälan och sen ladda ned Klarnas app. Därefter instruerades hon om att sätta på funktionen så att alla köp som görs via betaltjänsten måste godkännas med bank-id.

Men Agnes Wold vill inte ha något med Klarna att göra, ännu mindre bli tvingad att ladda ned deras app.
– Varje gång jag ser ordet Klarna så får jag frossbrytningar och kastar mig bort, konstaterar hon i Aftonbladet.

Tusentals svenskar känner igen sig i den känslan. Det beror inte bara på den lömska affärsmodellen som uppmuntrar till köp för pengar som människor egentligen inte har. Under pandemin har Klarna-kundernas skuldberg vuxit snabbt och över en halv miljard kronor har gått till Kronofogden.

Många har också blivit utsatta för samma typ av id-kapning som Agnes Wold. Enligt en granskning av SvD i slutet av förra året gjordes 2 700 polisanmälningar av identitetsbedrägerier för köp på faktura hos de ledande betaltjänsterna Klarna, Qliro och Collector.

Krävs ny lagstiftning

Sedan 2019 har Sverige en lagstiftning som innebär att det krävs identifiering med bank-id för alla kortbetalningar online. Men lagen omfattar inte köp på faktura – om inte betalföretaget kräver bank-id. Och det gör inte Klarna.

I förra veckan skickade regeringen ut ett förslag om skärpta identifieringskrav vid fakturaköp på nätet på remiss. Det borde vara en självklarhet att även köp på faktura kräver bank-id. Dessutom borde den här typen av betaltjänster inte kunna få pengar från Kronofogden om de inte har gjort en kreditprövning först.

De hala ålarna har slunkit undan lagar och regler alldeles för länge.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.