HM-ägaren tjänar på en trasig bostadsmarknad

Unga utan rika föräldrar skuldsätts för livet

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-12-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Billiga bolån till ”unga utan rika föräldrar”. Så lanseras satsningen Youple. Vd:n Diviesh Vithlani kallar det för ett ”social impact bolag”. En av investerarna är Karl-Johan Persson, styrelseordförande för HM.

Affärsidén går ut på att ge förstagångsköpare ett blancolån på upp till 10 procent av bostadens värde, det vill säga ett lån utan säkerhet. Sedan tar företaget 10–20 procent av vinsten när bostaden säljs.

Målgruppen är enligt Vithlani unga vuxna ”med god ekonomi, fast jobb och som hunnit spara lite grann, men inte tillräckligt mycket för att klara en normal kontantinsats på 15 procent”, säger han till Dagens industri.

Absurda priser

Nu är det långt ifrån alla unga vuxna som har ett fast jobb, men visst är det så att just kontantinsatsen kan vara det som hindrar ett bostadsköp. 15 procent är mycket pengar, särskilt i städer där bostadsbristen drivit upp priserna till absurda nivåer.

Frågan är hur hedervärt initiativet egentligen är. Det är ett lån som tas utan säkerhet, och vanligtvis med högre räntor. Att dessutom betala tillbaka delar av vinsten som görs på bostaden är inte helt optimalt för köparen.
Frågan är inte varför såna här idéer föds. Det är enkla pengar som görs på en trasig bostadsmarknad. Det är en säker investering så länge det finns både unga och gamla på desperat jakt efter ett boende. Det sorgliga är att det inte förs en politik som gör sådana här ”tjänster” överflödiga.

Inga alternativ

I dag finns en andrahandsmarknad som i princip är oreglerad. Köerna för att få en hyresrätt i storstäderna är så långa att det hinner gå ett decennium innan du får ett första erbjudande, och att köpa en egen bostad är inte enkelt.

En del hade helst velat vänta med sitt bostadsköp, men för många är det den största chansen till ett eget boende. Alternativen existerar knappt.

Antingen behöver tröskeln för kontantinsatsen sänkas, annars kommer företag som erbjuder liknande upplägg fortsätta poppa upp som räddaren i nöden. Antingen släpper vi på reglerna för belåning, med de risker det innebär, eller så måste bostadspriserna sänkas.
På sikt behöver det som vanligt byggas fler hyresrätter som fler har råd med, och sluta sälja ut allmännyttan till internationella bostadsbolag som tvingar upp hyrorna med sina lyxrenoveringar. Annars får vi unga människor som tvingas skuldsätta sig, och företag som på ett fult sätt kringgår reglerna för bostadsköp.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.