Karensavdrag är en klasslag

Sjuka ska inte tvingas jobba

ocialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

När Lena Hallengren i torsdags mötte journalisterna var budskapet åter ödesmättat.

"Vi står inför en oviss vinter", sa socialministern. Det kan bli nya ingripande skyddsåtgärder redan den här veckan.

Land efter land i Europa upplever just nu coronapandemins fjärde våg. Restriktioner återinförs och beredskapen höjs. Dessutom väntar vi på besked om virusets nya mutation. Kommer vaccinet att bita på omikronvarianten? Och hur smittsam är den egentligen?

Åter till grunderna

I väntan på svaren handlar det om att återgå till grunderna. Arbetet med att vaccinera befolkningen måste naturligtvis fortsätta, men det gäller också att påminna om det Stefan Löfven kallade folkvett när pandemin började.

Tvätta händerna, håll avstånd och - kanske framför allt - stanna hemma när du har symptom.

I den situationen är det både obegripligt och oansvarigt att återinföra karensavdraget i sjukförsäkringen. Ändå är det precis vad regeringen gjorde för två månader sedan. Ersättningen som infördes i mars 2020 avskaffades och den som är sjuk kommer åter att drabbas ekonomiskt.

Drabbar olika hårt

Naturligtvis träffas yrkesgrupper olika. Den som har ett jobb vid datorn eller på kontoret kan kanske lösa situationen genom att arbeta hemifrån. Rutinerna finns ju numer på många arbetsplatser.

Den som måste vara på plats för att göra sitt jobb tvingas däremot välja. Man kan agera ansvarsfullt och förlora en stor del av månadsinkomsten. Eller så får man chansa med sin egen och andras hälsa genom att bidra till sjuknärvaron.
Karensavdraget i sjukförsäkringen är en klasslag.

Det är ett val som personalen i vården och omsorgen tvingas göra. Det är valet för den som arbetar i affär eller vid en maskin på fabriken. Det är frågan för busschauffören och städaren.

Karensdag behövs inte

Om Lena Hallengren menar allvar med sin oro är det ett val ingen borde behöva göra, särskilt inte nu.

Som bland andra fackförbundet Kommunals ordförande Malin Ragnegård har påpekat är Sverige det enda Nordiska land som har ett karensavdrag. Norge, Finland och Danmark klarar sig bra ändå. Det skulle vårt land också kunna göra.

Karensavdraget borde avskaffas permanent. Regeringen har utlovat en utredning, men i väntan på den måste det tillfälliga systemet med en ersättning återinföras. Det handlar som sagt om folkvett.


I mars 2020 avskaffades karensavdraget för de flesta. Syftet var att minska smittspridningen. För drygt två månader sedan återinfördes det trots att mycket tyder på en fjärde pandemivåg.

Är det vettigt? Och borde inte ett avdrag som drabbar människor så olika avskaffas helt och hållet?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten börjar klockan 9.00 men det går bra att ställa frågor och komma med åsikter redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    6 dec 2021

    Klockan har slagit halv och det är dags att fortsätta med dagens arbete. Debatten om karensavdraget lär dock fortsätta. Hela systemet utreds ju nu, men samtidigt finns ju en ordning som fungerat i ett och ett halvt år. Med tanke på smittspridningen borde den återinföras. Idag.

    Jag vill som vanligt tacka alla som bidragit till samtalet.

  • Ingvar Persson
    6 dec 2021

    Hej.

    Precis som i förskolan visar väl situationen i vården hur orimlig tanken att bestraffa sjuka som tar sitt ansvar egentligen är.

  • 6 dec 2021

    Jobbar som uska i hemtjänsten. Karensdag kostar mig 1000 kr på lönen. Det är en förmögenhet för mig. Går till jobbet om jag kan stå på benen, och många med mig. Karensdagwn är ett okynne. En människosyn som är hemsk.

    Marie Lundström
  • 6 dec 2021

    Det sägs att vi ska skydda våra äldre, som många är multisjuka och sköra.... Vansinne att karensdagen är borta.

    Undersköterska
  • Ingvar Persson
    6 dec 2021

    Hej Felicia.

    Vi är absolut helt överens.