Mejla

Pernilla Ericson

Kan Trumps sexism överleva ett val till?

Fords vittnesmål blir avgörande för presidenten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT

LEDARE

Det är med Donald Trumps nominering av Brett Kavanaugh till USA:s högsta domstol som vi på allvar ser genomslaget för Metoo i amerikansk politik.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget. Det våldtäktsförsök som Brett Kavanaugh anklagas för ska ha skett på en hemmafest i början av 80-talet. Kraftigt berusad ska han ha försökt slita kläderna av studenten Christine Blasey Ford, 16, och kvävt hennes skrik med en hand för hennes mun.

“Jag trodde att han skulle råka döda mig”, berättar Christine Blasey Ford, idag 51 år och professor i psykologi i Kalifornien, för The Washington Post.

Det hela ska ha skett inför ögonen på Kavanaughs vän, studenten Mark Judge. När denne också dök ner på sängen ska det ha avbrutit övergreppet och gett Christine Blasey Ford möjligheten att fly. Redan 2012 berättade hon om händelsen i parterapi, vilket bekräftas av terapeutens anteckningar. Hon har även klarat ett test i en lögndetektor.

Hennes vittnesmål lämnades först i ett brev till demokratiska senatorn Dianne Feinstein, som ingår i kommittén som frågar ut Kavanaugh. När Christine Blasey Fords berättelse – utan hennes medgivande – började nå offentligheten valde hon till slut att träda fram i The Washington Post.

“Jag känner att min medborgerliga plikt väger tyngre än min vånda och skräcken för vedergällning”, säger hon till tidningen.

Reflexen var att slå ner på den som vittnade

Brett Kavanaugh avfärdar vittnesmålet genomgående som ett påhitt. ”Jag har aldrig gjort det som beskrivs – varken mot henne eller någon annan”, skriver han i ett uttalande. Vittnesmålet har dock satt kraftiga käppar i hjulet för nomineringen av Brett Kavanaugh.

Vi ser också ett rejält skifte i hur den amerikanska politiska apparaten fungerar, med mellanårsvalet i antågande. Före Metoo, som i USA tydligt demonstrerat hur maktens män i åratal kommit undan med trakasserier och övergrepp, fanns en betingad reflex ifråga om anklagelser om övergrepp. Slå ner på offret. Förklara hur hon saknar trovärdighet. Misskreditera henne och gör allt för att förringa hennes upplevelse. Avfärda, avfärda, avfärda. Det var i allra högsta grad den metod som användes mot de 19 kvinnor som anklagade blivande president Trump för övergrepp. Det var så man försvarade republikanske politikern Roy Moore inför vittnesmål om övergrepp och trakasserier, där unga flickor varit måltavlor. Den reflexen sattes igång även den här gången.

Presidentens son Donald Trump Jr postade på instagram en bild med orden: “Domare Kavanaughs sexuella ofredande, upphittat av Demokraterna.”

Bilden föreställer en lapp med barnslig handstil, där det står: “Hej Cindy Vill du bli min flickvän? Med kärlek, Brett.”

”Den här kvinnan får inte ignoreras”

Men förakt och nedlåtande attityd mot den som vågar berätta om övergrepp är inte längre gångbart. Nio medlemmar av kongressen har förlorat sina jobb det senaste året på grund av avslöjanden efter Metoo-rörelsen.

Presidentens rådgivare Kellyanne Conway skyndade sig att understryka att man måste lyssna på Christine Blasey Ford. “Den här kvinnan får inte bli förolämpad, och hon får inte ignoreras”, sa hon till Fox. Såväl Vita huset som republikanska senatorer stödjer nu offentligt beslutet att Ford ska få vittna om händelsen i senaten.

Men Vita husets val av pr-strategi har visat sig kunna omkullkastas på sekunden av presidentens twitterklåda. Donald Trumps strategi har genomgående varit att förneka och trycka till för att tysta kvinnors berättelser. Frågan blir hur han väljer att hantera Christine Blasey Fords offentliga vittnesmål och vad det resulterar i. Kvinnorörelsen växer sig allt starkare i USA, moteld mot en president som skrävlar om att han greppar kvinnor “by the pussy”.

Mellanårsvalet kan visa hur mycket kraft som finns i Metoo-rörelsen – och om ett övertramp kan kosta Trump platser i kongressen. Det i sin tur skulle göra det svårare för Republikanerna att få igenom lagförslag. Demokraterna skulle kunna blockera presidentens nomineringar. Framför allt: ett övertag i senaten skulle göra det enklare för Demokraterna att utreda Trump-administrationen.

På så sätt står Trump och vinglar på en smal gren. Hans instinkt att förneka och trycka till kan sluta i riksrätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.