Det nya avtalet ger riktig löneökning

Den stora vinnaren kan vara Sverige

I kväll träffades ett nytt avtal om lönehöjningar för 600 000 industrianställda.

Det har suttit hårt inne, men klockan 19 var det klart. Fack och arbetsgivare inom industrin kunde kalla till var sin presskonferens och deklarera att ett löneavtal för det kommande året nu är påskrivet. Direkt berörs i runda tal 600 000 anställda.

Någon klang- och jubelföreställning handlade det inte om. Det medlarbud som parterna accepterade bara timmar innan det gamla avtalet löpte ut innebär löneökningar på 2 procent och dessutom avsättningar till pension motsvarande 0,2 procent.

Lägre än facket krav

Betydligt lägre än de 2,8 procent som facken tillsammans krävde i november förra året, men också betydligt högre än det bud på “klart under en procent” som arbetsgivarna envist har talat om.

Arbetsgivarna har dessutom fått ge upp planerna på lokala undantag från kollektivavtalen och ännu större makt över de anställdas arbetstid.

I reda pengar kan det nya avtalet betyda 500 kronor mer i månaden för den som tjänar 25 000 kronor. Sedan tillkommer alltså ytterligare en 50-lapp till pensionen.

En klassisk kompromiss, där företagen mitt i det som ser ut som en begynnande högkonjunktur får rimliga kostnadsökningar och arbetsfred. På presskonferensen i kväll förklarade Teknikföretagens Åke Svensson att han var glad över att ha säkrat ordningen på arbetsmarknaden, men muttrade samtidigt att nivån blev för hög.

Riktiga löneökningar

Facken lyckades försvara principen att de anställda har rätt till riktiga reallönehöjningar. I kväll såg de fackliga förhandlarna också gladast ut.

“Nöjd” var ett uttryck som både IF Metalls Anders Ferbe och GS-fackets PO Sjöö använde flera gånger.

Ändå är det kanske varken industriarbetsgivarna eller de industrianställda som är de riktigt stora vinnarna i kväll. Den stora vinnaren kan vara Sverige. Enligt den ordning som sedan 20 år råder på svensk arbetsmarknad har industrins uppgörelse nämligen varit utgångspunkt för förhandlingarna i andra branscher.

Systemet är ifrågasatt och utmanat, men ingen kan förneka att det hållit tillbaka kompensationskrav och hjälp till att skapa reallöneökningar och arbetsfred.

Hinder rullats undan

Utan gårdagens uppgörelse skulle de avtalsförhandlingar för 100 000-tals anställda i branscher som handeln, transporter och byggen i praktiken ha hamnat i ett dödläge samtidigt som också deras avtal slutade gälla.

Det är en kombination som lätt leder till konflikt och strejker.

Nu kan förhandlingarna om löner och villkor för snickare, sotare och affärsanställda i stället fortsätta. Det kommer inte att bli någon problemfri resa, och många utmaningar finns kvar att lösa.

Men det avtal som tecknades i kväll betyder ändå att ett stor och riktigt besvärlig hinder rullats undan i avtalsrörelsen 2016.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.