Mejla

Ingvar Persson

Moderaterna i Dalarna ville gömma vaccinet

”Partipolitiskt spel och trams”

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PONTUS ORRE

LEDARE

Världen skriker efter vaccin mot covid-19. Länderna rycker praktiskt taget de nyutvecklade doserna av produktionsbandet. Somliga har varit framgångsrikare än andra. Medan de europeiska myndigheterna försiktigt håller sig till sina planerade mötesplaner har den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA hela tiden legat veckor före. Och i Israel har flera miljoner redan fått sina första doser.

Här hemma omgärdas transporterna av massor av hemlighetsmakeri. Risken att de åtråvärda ampullerna ska stjälas och hamna på en svart marknad är verklig. Och när de prioriterade grupperna på landets äldreboenden började få sina sprutor dröjde det inte länge förrän andra krävde att få bli framflyttade i kön.

Det lär bli mycket av den varan de närmaste månaderna.

I den situationen kan det kännas märkligt att en politiker öppet skulle säga att man inte kommer att använda det vaccin som finns. Ändå är det precis vad som har hänt i min hemregion, Dalarna.

Det moderata regionrådet Ulf Berg förklarade häromdagen att ingen i Dalarna kommer att få vaccin från det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna. Det trots att vaccinet är godkänt, att det har visat sig effektivt och nu är redo att börja distribueras enligt det avtal EU har tecknat.

Det handlar trots allt om att rädda liv

Berg menade att det handlar om ansvar. Moderna har tidigare inte funnits i Sverige. Därför omfattas bolagets produkter inte av den svenska läkemedelsförsäkringen. Det är ett problem, men det är inte det moderata regionrådet som har upptäckt det.

Redan i mitten av december lovade socialminister Lena Hallengren att staten skulle ta på sig ansvaret för de vacciner som inte ingår i det svenska försäkringssystemet. Reglerna kommer att gälla retroaktivt. Allt för att svenskar ska få tillgång till nya läkemedel som nu tas fram.

Det handlar trots allt om att rädda liv. Och om att långsamt återupprätta någon sorts vardag. Jag tror få av oss hade kunnat gissa hur mycket vi skulle sakna möjligheten att få gå på ett möte, krama om en släkting eller drömma om en resa. Nu vet vi. Det är det som gör vaccinet så efterlängtat.

När min mor fick den första dosen av Pfizers vaccin kunde jag känna hur axlarna föll ner en smula.

Men för ledningen i region Dalarna spelar alltså inget av det där någon roll. Ulf Berg ville låta vaccinet ligga kvar i frysen som ett slags markering av att han minsann inte litar på en socialdemokratisk ministers ord.

"Partipolitiskt spel och trams" skrev det socialdemokratiska oppositionsrådet Elin Norén i onsdags.

Nu kanske Berg trots allt håller på att sansa sig. Efter uppmärksamheten och en förnyad försäkran från socialministern ska vaccinet möjligen ändå användas, också i Dalarna.

Det är ju en tröst i bedrövelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.