Ojämn kamp mot bonussystem

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skulle du vilja åka till Caracas i Venezuela? Gratis dessutom. Det är enkelt, det enda man behöver göra är att 13 gånger den närmaste månaden flyga mellan Malmö och Stockholm. Till affärspris och med rätt bolag, naturligtvis.

Erbjudandet om att åka till Venezuela läser jag i helsidesannonser för ett av våra mindre flygbolag. 13 flygbiljetter mellan Malmö och Stockholm kostar naturligtvis mer än en biljett till Latinamerika. Men, och det är det fina, de flesta som betalar fullt pris på inrikesflyget betalar inte själva. Bonusen kan du däremot i allmänhet använda själv.

Skattemyndigheterna har varit intresserade av bonusresorna. Det är inte så konstigt. En gratisresa till Caracas bjuds man inte på varje dag. Eftersom vi ska betala skatt på subventionerade luncher och fria telefonsamtal skulle det kännas märkligt om flygresor släpptes igenom. Ändå var det just så fram till 1996.

Det är nu inte så lätt att beskatta bonusresor. Det konstaterade Bo Lundgren, av alla människor, redan när skatten infördes. Att skilja privata bonuspoäng från sådana man fått i tjänsten skulle bli krångligt både för skattemyndigheter och skattebetalare. Lundgrens slutsats var dock inte att avskaffa bonusen, utan skatten!

Konkurrensverket är också intresserat. SAS tvingas från och med den 27 oktober förändra tillämpningen av sitt EuroBonus-program efter kritik från Konkurrensverket och Marknadsdomstolen. SAS och Skyways får inte dela ut poäng för resor på linjer där bolagen har konkurrens.

Det spelar nu inte så stor roll. Konkurrensen på flygmarknaden är som bekant inte den bästa. ”I dag påverkas bara två linjer, Stockholm–Göteborg och Stockholm-Malmö”, skriver SAS lugnande till sina bonuskunder.

Myndigheterna för alltså en envis men ojämn kamp mot bonussystemen.

Men vad jag inte kan begripa är varför arbetsgivare tillåter att deras anställda åker runt med företagets kreditkort på fickan och samlar bonus till privata resor!

Konkurrensverket tror att SAS bonussystem kan ha höjt biljettpriserna på svenskt inrikesflyg med 10 procent. Det blir pengar det.

Men framför allt kan man misstänka att de slipsklädda herrar som varje morgon fyller våra inrikesflygplatser valt bolag för att fylla på sitt kort. I stället för den bästa resan till det rimligaste priset väljer man den som ger de där återstående poängen.

Om den som köper in kontorsmöbler på ett företag försågs med ny inredning hemma varje gång han handlat för nån halv miljon skulle vi utan vidare betrakta det som muta. På samma sätt skulle vi se på en förskoleföreståndare som fick en privatresa till Lego-land när hon köpt ett jätteparti Lego-bitar.

Vi skulle till och med bli upprörda om en hemtjänstassistent samlade poäng på sitt privata Konsumkort när hon handlade åt de gamla. Man skulle ju kunna misstänka att presentkorten som blev resultatet skulle påverka var hon valde att köpa falukorven och strömmingen.

Men när direktörer, försäljare och ombudsmän samlar bonus medan de stoppar i sig flygplanslunchen passerar det utan protester.

För mig är det en gåta.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln