Mejla

Zina Al-Dewany

Vissa barn anses vara pestsmittade

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JESSICA GOW / TT

Människor som går sjuka till jobbet liknas vid smittsamma pestråttor av Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson.

Hon uppmanar oss att stanna hemma tills vi är friska nog. En rimlig uppmaning, tycker jag som blundar, håller för näsan och ber till högre makter varje gång någon nyser i min närhet. Men Magnusson missar en avgörande grupp särskilt smittsamma.

Det rinner från deras näsor, de hostas rätt ut och helhetsintrycket är sällan fräscht. Jag syftar såklart på förskolebarn. I dag kan föräldrar skönt nog VAB:a - det vill säga stanna hemma från jobbet för vård av barn. Men nu vill Moderaterna införa en ännu en karensdag – för föräldrar.

Karensdagen kan vara brutal. Många får ångest bara av tanken på att förlora en hel dagsinkomst vid sjukdom. Det kan förklara varför en del går till jobbet ändå. För några år sedan rapporterade fackförbundet Kommunal om problemet: många av deras medlemmar går sjuka till jobbet. Främst för att det är för dyrt att stanna hemma eller för att inte vill sätta kollegorna i klistret. Har man dessutom en osäker anställning vill man inte äventyra den genom att ta sjukledigt. Men att människor går till jobbet ändå kan kosta samhället ännu mer i längden – då det är troligt att man sliter ut sig.

Men varför inte bara ta med barnet till jobbet eller arbeta hemifrån? För många är det en självklarhet. De som har råd och möjlighet stannar hemma med sina barn oavsett. De som däremot inte har råd med en sjukdag i dag, kommer hamna i en ångestfylld situation när de ska avgöra hur sjukt barnet egentligen är. Du ser inte sjuksköterskan, läraren, städerskan eller byggarbetaren ta med barnen till jobbet. Och det är framförallt de som straffas med dagens karens. En karensdag för föräldrar kommer slå mot de med lägst inkomster – främst kvinnor.

Därför är det här lika mycket en fråga om jämställdhet som det är en fråga om ekonomisk jämlikhet. Och just det här med jämlikhet är särskilt intressant för oss i Sverige. Det är här klyftorna ökar mer än i något annat OECD-land. Det är här som barnens livschanser allt oftare påverkas av föräldrarnas bakgrund. Det är här som den förväntade livslängden mellan hög- och låginkomsttagare växer.

Svenska barn ärver i allt större utsträckning föräldrarnas sociala och ekonomiska status. När de barnen blir sjuka kommer de av vissa anses vara pestråttor. Men egentligen råkar de bara ha fötts i ett moderatstyrt Sverige där hela familjens ekonomi drabbas om de blir sjuka.


• Vill du ha Zina Al-Dewanys lördagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.