Jeremy Corbyn måste sluta fega om brexit

Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn under kampanjen för att stanna i EU.

Folkomröstningen var en dum idé, att sätta i gång brexitprocessen var en ännu dummare idé och att vara efterklok är inte särskilt konstruktivt det heller. Men när det brittiska parlamentet i morgon är tänkt att rösta om brexitavtalet är det svårt att inte gnälla lite.

Misstag nummer ett begicks när dåvarande premiärminister David Cameron överskattade både sin egen och EU:s charm. Säker på en vinst brydde han sig inte om att ställa krav på vare sig valdeltagande eller absolut majoritet i folkomröstningen. Det gjorde resultatet svårtytt och förhandlingsmandatet svagt.

Misstag nummer två begicks när den nytillträdda premiärministern Theresa May klubbade i gång utträdesprocessen. Det har lett till en otrolig stress och osäkerhet för allt från företagare till politiker. I efterhand hade det varit klokare att avvakta och tydligt förbereda sig för förhandlingar utan tidspress.

Misstag nummer tre begicks av oppositionsledaren Jeremy Corbyn. När Labour accepterade de konservativas tolkning av folkomröstningens resultat dödade han all diskussion och debatt.

De två första misstagen är det för sent att göra någonting åt, men det tredje kan fortfarande åtgärdas.

Avgörs i morgon

I morgon ställs Theresa Mays framförhandlade brexitavtal på prov. Klockan 20.00 svensk tid ska det brittiska parlamentets underhus ta ställning till avtalet. Förutsatt att omröstningen blir av - i eftermiddag håller Theresa May presskonferens, och det är mycket möjligt att hon skjuter upp beslutet. (Uppdatering: omröstningen blev uppskjuten.)

Det verkar nämligen inte som att avtalet kommer gå igenom. Ett par hundra av det konservativa partiets egna kommer rösta emot avtalet, tillsammans med regeringens samarbetsparti DUP (Democratic Unionist Party) och de flesta övriga parlamentsledamöter. Mays stöd räcker inte till en majoritet.

Det beror både på innehållet och på ren tjurighet. För att undvika krig vid den irländska gränsen har May sett till att Storbritannien kan behöva anpassa sig till EU:s tullregler. På så vis behövs inga tullar och gränsvakter mellan Nordirland och Irland, men det betyder också att man fortsatt måste lyda EU.

Alternativen som återstår

Vad är då alternativet? Misslyckas May med att få avtalet godkänt av under- och överhuset finns ett par alternativ. Antingen kan man försöka förhandla fram ett nytt avtal, eller så kan Storbritannien krascha ur EU utan ett avtal. Eller så kan man utlysa nyval, ett misstroendevotum eller en ny folkomröstning. Vilket alternativ som är mest troligt att lyckas beror faktiskt inte på Theresa May, utan på Jeremy Corbyn.

Hittills har Corbyn och Labour hävdat att de vill förhandla fram ett nytt avtal med EU. Det är knappast realistiskt. Det har inte varit lätt för May att få fram ett avtal och det lär inte vara lätt för Corbyn. Utträdesdatumet kommer närmare, och det blir svårt att hinna klart med allt till mars 2019.

Corbyn måste ångra brexit

För det första måste Corbyn byta linje och bli ett riktigt alternativ till de konservativa i brexitfrågan. Att gå ur EU gynnar inte arbetarklassen. Brexit är och har alltid varit ett nationalistiskt projekt drivet av stolthet, helt oförenligt med socialistiska värderingar. Att Corbyn inte har presenterat ett verkligt alternativ till ett konservativt brexit beror på populistisk feghet och premiärministerdrömmar.

I dag beslutade EU-domstolen att det faktiskt går att ångra sig. Storbritannien kan blåsa av hela brexit om de skulle vilja. Där öppnas en möjlighet för Corbyn att erbjuda ett verkligt alternativ till Theresa Mays brexitavtal - ett alternativ som faktiskt är realistiskt.

Om Labour svänger blir plötsligt ett nyval meningsfullt. Nu vet vi vad alternativen är, vad brexit betyder och att det finns en utväg för den britt som ångrat sig. Ett sådant val vore demokratiskt på riktigt. En bra idé helt enkelt.