Kate och William är nästan som svenskar

Hertiginnan av Cambridge spelade spelade bandy i Vasaparken.

Sent på måndagskvällen landade hertigparet av Cambridge i Sverige. Den brittiska kungafamiljens mest populära par, prins William och Kate, är här på uppdrag av den brittiska regeringen och ägnade gårdagen åt att skjuta bandystraffar i Vasaparken och ett besök på Nobelmuseet.

Brittisk handel ska gynnas

I kväll blir det middag i den brittiska ambassadörens residens, och både Alicia Vikander och Stellan Skarsgård sägs vara inbjudna. I morgon ska Kate och William tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöka Karolinska institutet och NK. Däremellan kommer det finnas mängder av möjligheter för press och vanligt folk att fotografera dessa världskändisar.

Sedan bär det av till Norge, där ska träffa andra kungligheter, åka skridskor och skidor i Holmenkollen.

Efter att de brittiska väljarna röstade för att Storbritannien ska lämna EU så har det brittiska kungahusets medlemmar glatt skickats runt i Europa. William och Kate har besökt Polen, Frankrike och Tyskland. Prins Harry har varit i Danmark, prins Charles och Camilla har varit i Österrike, Italien och Rumänien. Kate har på egen hand besökt Nederländerna.

De reser med ett budskap: vårt land kommer lämna EU men vi är fortfarande en del av Europa. Den brittiska turismen och handeln ska främjas. Vid besöket på NK är det till exempel brittiskt mode hertigen och hertiginnan av Cambridge särskilt ska titta på.

Det Europa som formades av världskrig och kalla krig är borta. Över hela kontinenten växer sig nationalismen starkare och snart 30 år efter Sovjets kollaps avgörs val kring EU-motstånd. De senaste åren euro- och flyktingkriser kunde ha lett till en sorts europeisk samling, men har i stället fördjupat misstroendet och splittringen inom unionen. I krisens spår antar EU allt mer karaktären av ett postdemokratiskt byråkratvälde. Framtiden för välfärdsstaten, grundvalen för efterkrigstidens politiska tänkande i Europa, ter sig inte självklart.

Folkomröstningskampanjen för ett brittiskt EU-utträde var en anstötlig affär som anspelade på främlingsfientlighet, men det handlade också om hur mycket integration britterna ville ha med det övriga Europa. Det är en ekonomisk fråga och det är en politisk fråga.

Sveriges plats i Europa

Studier visar att Sverige och Danmark varit Storbritanniens närmaste allierade kring frågor som rör europapolitiken. Liksom britterna uppskattar vi EU för löftet om fred, internationell handel och fritt resande. Men vi är inte beredda att gå hur långt som helst, ge upp vad som helst, för att vara en del av unionen.

Med britterna utanför EU förlorar vi en bundsförvant, och unionens framtid kommer snart präglas av genuina EU-federalister som Emmanuel Macron och Martin Schulz.

Vad vill Sverige egentligen med EU? Och hur mycket vill vi hänga ihop med resten av Europa? Det är inga frågor som dominerar det politiska samtalet här hemma.

Williams och Kates besök i Stockholm kommer förstås handla om att paret sköt bandystraffar, men det är faktiskt dags att vi börjar prata om det där andra också.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.