Mejla

Susanna Kierkegaard

Pampväldet kan avskräcka unga

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Medlemmarna betalade resor åt facktopparnas familjer

Per Hedelin (inte på bilden) åkte på dyra resor utomlands med andra facktoppar – och tog med sig sin semestrande familj. Bilden är en genrebild.
Foto: COLOURBOX
Per Hedelin (inte på bilden) åkte på dyra resor utomlands med andra facktoppar – och tog med sig sin semestrande familj. Bilden är en genrebild.

Ett avgångsvederlag på 4,4 miljoner kronor framstår knappast som ett hårt straff. Men kanske svider det om det man lämnar är rollen som Sveriges bäst betalda facktopp.

Granskad av Aftonbladet

Per Hedelin är sedan i fredags inte längre vd för fackförbundet Ledarna, som organiserar runt 100 000 chefer. I samband med en granskning gjord av Aftonbladet fick han sparken av en enig styrelse. Hedelin hade åkt på dyra resor utomlands med andra facktoppar, och flera gånger tagit med sig sin semestrande familj. Medlemmarna fick betala rasket.

Aftonbladets granskningar av fackförbunden har tidigare lett till avslöjanden om Byggnads, Transport, Civilekonomerna och Unionen. I de flesta fall har det rört sig om dyra utlandsresor utan tydliga syften eller resultat. Transports ordförande hade precis som Per Hedelin tagit med sig frun på resor och låtit medlemmarna betala.

Reste för miljontals kronor

I just Ledarnas fall har Hedelin tillsammans med andra facktoppar åkt till USA och Medelhavet. Flera gånger har topparnas familjer följt med på resorna. Under en resa till Italien landade kostnaden för semestrande anhöriga på 53 244 – en nota medlemmarna fick betala. Utöver det gjorde förbundets ledning tre resor till USA för totalt 1,4 miljoner kronor. Under resorna ska de ha samlat in "viktig kunskap till förbundet" och blivit inspirerade.

Att ta med familjen på resorna har inte brutit mot Ledarnas regler, utan varit en förmån för vissa anställda. Men nu ska förbundets regler skärpas.

Skrämmer bort nya medlemmar

För unga utan tidigare kontakt med facket kan Aftonbladets granskningar bli det första mötet med fackföreningsrörelsen. Bilden av fackpampar med förmåner och feta avgångsvederlag kan visa sig svår att skrubba bort i efterhand, hur orättvis den än kan vara. Att slösa bort medlemmarnas pengar är inte bara ett brott mot viktiga principer, det är också ett säkert sätt att skrämma bort nya medlemmar. Ingen går med i facket för att pampar ska kunna gotta sig.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.