Inte slutet på mardrömmen

22 oktober 2016.

Mosul.

Just nu inleds varje nyhetssändning med bilder från norra Irak. Klassisk frontrapportering. Trupper som avancerar, civila som flyr och en frontlinje som flyttas. Den här gången rör den sig åt “vårt” håll.

Slaget om Mosul beskrivs som början till slutet för terrorgruppen IS och det så kallade kalifatet. Ett grundskott mot den skrämmande idén om en stat byggd på våld, religiös fundamentalism och en skruvad tolkning av medeltida lagtexter. Kanske blir det så.

Kan bli en vändpunkt

Ett befriat Mosul skulle vara ett steg mot att rensa världen från IS. Alla hoppas att den irakiska armén kan göra det utan orimliga civila offer.

Visst, den religiösa fanatismen kommer att finnas kvar. Hatet och beredskapen att tillgripa terror också. Men till och med den som bär en mycket stark tro låter sig lättare lockas av det perfekta samhället här på jorden.

IS så kallade kalifat gjorde anspråk på att vara just det. Faller Mosul fungerar det inte längre.

Befrielsen av Mosul kan bli en vändpunkt, i Irak och i Syrien. Men den kommer inte att lösa de problem som gav terrorgruppen plats. När IS är borta kommer Irak och Syrien att vara tillbaka precis där det hela startade.

Ingen sörjer Saddam

I Irak har diktatorn avsatts och avrättats i jakt på massförstörelsevapen som inte fanns och en terrorism som fick fäste först efter kriget. Ingen sörjer Saddam, men resultatet av invasionen för snart 14 år sedan är sekterism, terror och sönderfall.

Med IS på flykt finns motsättningarna kvar.

Flera millitära förband som har varit viktiga i kriget mot IS i Irak kommer inte att få gå in i Mosul. Shiiter och kurder i staden kan uppfattas som en provokation mot befolkningen.

I Syrien sitter diktatorn kvar, starkare än på länge just på grund av IS. I Aleppo vräker ryska plan bomber över alla som Assadregimen vill kalla terrorister. De allra flesta är oskyldiga civila. 

Inte slutet på lidandet

Det sker till stor del för att världen har varit upptagen av att bygga allianser mot IS. Faller kalifatet återstår frågan, ska Assadregimen med rysk hjälp tillåtas slå ner alla drömmar om demokrati och utkräva en brutal hämnd på verkliga eller inbillade motståndare?

Kanske kan Mosul bli början på slutet för IS. Men det blir inte slutet på lidandet eller våldet i Mellanöstern.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln