Kulturkriget kommer inte att stoppa brott

Det är bra att ha fakta på bordet

Brottsförebyggande rådet, Brå, gjorde vad man kunde. När rapporten om vilka som misstänks för brott presenterades i morse försökte man sätta siffrorna i ett sammanhang.

Andelen brottsmisstänkta har minskat sedan 2007, i alla grupper. Risken att misstänkas för kriminalitet är större för personer som är födda utomlands eller som har föräldrar som är födda utomlands. Mycket, men inte allt, går att förklara. Faktorer som ålder, inkomst och utbildning påverkar hur stor risken är för att någon ska begå brott.

Allt det där visste vi. Vi vet också att de allra flesta, oavsett etniskt ursprung, håller sig till lagar och regler. Man går till jobbet, försöker få familjelivet att fungera och pengarna att räcka till nästa lön.

Hopplöst försök

Naturligtvis är rapportförfattarnas försök att nyansera resultaten dömt att misslyckas. Faktakoll vinner som bekant inte några kulturkrig, och bland andra moderatledaren har ju redan slagit fast att kriminaliteten beror på invandringen. Siffror som visar att utlandsfödda och deras barn är överrepresenterade i statistiken lär inte få honom att fördjupa den analysen.

Det är bra att Brå har tagit fram rapporten. Fakta på bordet är förutsättningen för att vi ska kunna angripa problem. Men då gäller det att ha modet att våga se vad siffrorna representerar.

Överrisken - det är ordet rapporten använder - för brottsmisstanke bland personer med utländsk bakgrund är ett verkligt problem. Men det kan inte bekämpas med svepande formuleringar om invandring.

Polisen behöver resurser

Ska samhället bekämpa brott krävs resurser och befogenheter för polis och den övriga rättskedjan. Precis det sker nu. Så sent som igår tog regeringen emot gängbrottsutredningen med nya förslag till straffskärpningar.

Men det kommer inte att räcka, vilket inte minst polisen själva brukar påpeka. Om vi ska komma åt kriminaliteten behöver hela samhället fungera. Då måste unga - också i utsatta områden - ha en bra skola att gå till. Då behöver segregationen i bostadsområden och på arbetsmarknaden minska. Och då behöver föräldrar ha stöd av samhällets skyddsnät redan innan barnen spårar ur.

Vi vet att vi har sagt det här förut. Vi vet också att de som vill ha ett kulturkrig inte kommer att lyssna. Men det måste sägas, eftersom kriminaliteten är ett för stort problem för att användas som politiskt slagträ.

Följ ämnen i artikeln